facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πέρασαν με 152 «ναι» τα προαπαιτούμενα – Άγρια σύγκρουση στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις

Με 152 ψήφους υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, έπειτα από σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με βασική αιχμή το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σε σύνολο 293 βουλευτών, καταψήφισαν 141 βουλευτές, δηλαδή σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας λόγω ασθένειας. 
Οι βουλευτές Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς υπερψήφισαν τελικά την διάταξη για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, έπειτα από νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την οποία κατά τους Οικολόγους Πράσινους διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος των δύο επιχειρήσεων ίδρυσης, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και έτσι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος κυβερνητικών διαρροών σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα με την επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας». Στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβίβαση 6 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο προστίθεται η φράση:
Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις.
Κατά την κατάθεση της βελτίωσης έλαβε χώρα αντιπαράθεση στη Βουλή. Ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημείωσε φανερά εκνευρισμένος «Μας περνάτε για Μάο-Μάο; Ποιον κοροϊδεύετε;».
Σε εξίσου επιθετικούς και τόνους κινήθηκε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για «γελοιότητα» και υπογραμμίζοντας ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση που αναφέρεται μόνο στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ η κυβέρνηση ομολογεί εμμέσως ότι αφήνει απροστάτευτες τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές), συνεπώς οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτοςκατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει το θάρρος να πει τις θέσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ένα ελέφαντα στο ντουλάπι.
Κατά τα άλλα οι πολιτικοί αρχηγοί στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνηση για μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως οι άδειες. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρέδωσε το υπερταμείο στον έλεγχο των δανειστών. «Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την ψήφο τους απόψε, ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του Εθνικού Πλούτου σε ξένα συμφέροντα», δήλωσε.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση από κει που την άφησαν οι προηγούμενοι» και συνέχισε:
Προσθέτει δυσβάστακτα μέτρα, καταργεί δικαιώματα που κερδήθηκαν με ποταμούς αίματος. Ένταση τη καταστολής και με νέο νόμο για απαγόρευση απεργιών και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.
«Εγώ με τον Τσίπρα δεν πρόκειται να πάω και το ξέρει και ο ίδιος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Εκείνο που έκανα και κάνω είναι να καλώ και τον Μητσοτάκη και Τσίπρα να ξεπεράσουν εγωισμούς και να φτιάξουν κυβέρνηση που θέλει όλη η Ελλάδα» συμπλήρωσε και επέμεινε στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση περνά τους ψηφοφόρους για «χαζούς» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντάς τους ότι «θα φύγουμε από τα θαλασσοδάνεια των άλλων. Ιδού ο δικός μας μέγας καναλάρχης». «Τώρα λέτε ότι δεν ξέρετε την οικογένεια Καλογρίτσα! Μπήκατε σε μεγάλη ταλαιπωρία για τον ΣΥΡΙΖΑ tv! Ο δρόμος σας είναι του κ. Λεβέντη που μπορούσε να εξηγήσει πως καταπατάς μια συχνότητα, πως κάνεις κανάλι χωρίς λεφτά εφορίες, ΙΚΑ, το πουλάς και βγάζεις και λεφτά και κερδίζεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση. Υποστηρίζοντας πως περνάει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν δει κανείς τις Συνθήκες, που υπέγραψαν ηττημένες χώρες, δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία ούτε μία χώρα, που να της υποβλήθηκε τέτοια υποχρέωση για την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας της σε Ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.
Γενικότερα, η συζήτηση σημαδεύτηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις, όπως αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Τα ξίφη τους διασταύρωσαν και ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Πάνο Σκουρλέτη.«Αν σας βάλουν να πάρετε πίσω το νόμο για τη ΔΕΣΦΑ θα παραιτηθείτε κ. Σκουρλέτη; Γελάτε; Κι εγώ για γέλιο ρώτησα δεν πίστευα ότι θα παραιτηθείτε στα αλήθεια» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ανθρωπάκια πολιτικά είστε» εξακολούθησε να λέει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, με τον κ. Σκουρλέτη να αντιδρά έντονα και να του ζητά να ανακαλέσει. 
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news