facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

"Στο περίμενε" οι ιδιώτες που αναμένουν λεφτά από το δημόσιο

«Άφαντα» παραμένουν τα σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν από τους δανειστές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ως δόση από το νέο δάνειο, προκειμένου να αποπληρώσει το δημόσιο έως και 3,5 δισ. από τα χρέη του προς τους ιδιώτες, μέσα στο 2016.

Στα προσωρινά στοιχεία Ιουλίου για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, δεν φαίνεται να υπήρξαν οι αντίστοιχες πληρωμές παλαιών χρεών, καθώς οι κρατικές δαπάνες υπερέβησαν κατά μόλις ...70 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο Ιουλίου!

Μία πρώτη -και ίσως πρόχειρη- εξήγηση που δίνουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι πως «δεν εμφανίζονται στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού γιατί αυτές οι πληρωμές αφορούν χρέη που εξοφλούνται από το δάνειο και δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο» -κοινώς «φορτώθηκαν» κατευθείαν στο χρέος και δεν τα μετράνε στον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος.

Και έτσι αν είναι όμως, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο ανήλθαν σε 4,430 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,360 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει πως οριακά μόνον μπορεί να φάνηκαν αρκετές για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις Ιουλίου (ή και ένα μέρος οφειλών του Ιουνίου) -και αυτό επειδή προϋπόθεση για να έρχονται οι δόσεις των δανείων δεν είναι μόνον να αποπληρώνονται τα παλαιά χρέη του δημοσίου αλλά και να μη δημιουργούνται ξανά άλλα νέα χρέη προς τους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα:

1. με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει, τα 3,5 δισ. ευρώ για το 2016 θα πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες ως εξής:

· 500 εκατ. ευρώ δόθηκαν τον Ιούνιο,

· 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο,

· 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο,

· 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο,

· 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

2. Οι κρατικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο 6μηνο ήταν 3,350 δισ. λιγότερες από όσο είχαν προϋπολογιστεί.

3. Μετά από ένα «σερί» συγκράτησης των πληρωμών, τον μήνα Μάιο οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 290 μικρότερες από όσο προβλεπόταν, τον Ιούνιο ήταν 100 εκατ. ευρώ λιγότερες, αλλά τον Ιούλιο για πρώτη φορά δόθηκαν όσα χρήματα προβλέπονταν και 70 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Από το υπουργείο Οικονομικών επιρρίπτουν πάντως ευθύνη για τυχόν καθυστερήσεις αποπληρωμών στους φορείς του δημοσίου, καθώς –όπως υποστηρίζουν- τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη πιστωθεί στους φορείς και είναι δική τους υπόθεση να επιταχύνουν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους.

Από την άλλη, οι γραπτές οδηγίες που έχουν λάβει οι φορείς από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπουν ότι δεν μπορούν να πληρωθούν νέα χρέη με τις δόσεις των δανείων, πριν πληρωθούν τα παλαιότερα. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι οι φορείς ακόμα «παλεύουν» να πληρώσουν χρέη που άφησε απλήρωτα το κράτος από το 2014-2015, κάτι που σημαίνει ίσως πως η εκκαθάριση και πληρωμή των υποχρεώσεων αυτών να έχει μπλέξει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας (πχ επιχειρήσεις να έχουν κλείσει ή να χρωστούν και αυτές πλέον στο δημόσιο, να απαιτούνται ειδικοί συμψηφισμοί, να αφορούν μικροποσά του παρελθόντος που προηγούνται έναντι άλλων μεγάλων απλήρωτων οφειλών του 2015-2016 κλπ).

«Στέγνωσαν την αγορά» λέει η ΝΔ

Με αφορμή τα στοιχεία Ιουλίου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Για ακόμη ένα μήνα, είμαστε στο "ίδιο έργο θεατές": επίτευξη, δήθεν, δημοσιονομικών στόχων, μέσα όμως από το στέγνωμα της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα "έριχνε" σημαντικούς πόρους στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έτσι παρατηρούμε:

1ον: Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού να είναι μειωμένες περίπου κατά 2,4 δις ευρώ έναντι του στόχου, όση είναι περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος. Αυτή η υστέρηση παραμένει σχεδόν σταθερή από τον προηγούμενο μήνα, παρά την μερική εκταμίευση της δόσης.

Απόδειξη ότι δεν έχουν ακόμη, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μεταφερθεί πόροι στην πραγματική οικονομία. Ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει και διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου υπερβαίνουν τα 7,2 δις ευρώ, αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014. Γεγονός που έχει οδηγήσει σε ασφυξία την πραγματική οικονομία.

2ον: Αν συνυπολογιστεί και η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-35% από το στόχο), η στερούμενη ρευστότητα από την οικονομία αγγίζει τα 3,3 δις ευρώ, όσο είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Με λίγα λόγια, προκειμένου η Κυβέρνηση να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο "κόφτη".

3ον: Και φυσικά, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Ενδεικτικά, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους αυξήθηκαν κατά περίπου 6 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους και αγγίζουν, συνολικά, τα 90 δις ευρώ. Και όλα αυτά, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, σωρεύοντας τις υποχρεώσεις των πολιτών στους τελευταίους μήνες του έτους.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της» καταλήγει η ανακοίνωση των στελεχών της ΝΔ.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news