facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Θρίλερ με τις εγγυητικές επιστολές Καλογρίτσα-Βρυώνη

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο Τύπου μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για να αποφασιστεί πόσοι από τους εννέα υποψήφιους για τις συνολικά τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα λάβουν το OK προκειμένου να διεκδικήσουν τις πολυπόθητες άδειες. 

Βέβαιοι στην κούρσα της διεκδίκησης θα πρέπει να θεωρούνται οι επτά από τους εννέα «μνηστήρες», καθώς οι κύριοι Καλογρίτσας και Βρυώνης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της αυριανής δημοπρασίας λόγω προβλημάτων με τις εγγυητικές επιστολές (ύψους τριών εκατ.ευρώ εκάστη) που κατέθεσαν όπως προβλεπόταν τυπικώς από το νόμο ώστε να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τρίτης, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της δημοπρασίας. 

Αυτή την ώρα, περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, εκκρεμούν δύο ενστάσεις από τις οποίες θα κριθεί αν οι κύριοι Καλογρίτσας και Βρυώνης θα είναι μεταξύ των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. 

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, εις ό,τι αφορά τον κ. Καλογρίτσα έχει να κάνει με εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των τριών εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος από τους εννέα υποψηφίους στην δημοπρασία. Στην περίπτωση του κ. Βρυώνη, το πρόβλημα είναι πως η εγγυητική επιστολή που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του «Ε» από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ έχει διάρκεια 36 ημερών, ενώ η προκήρυξη ρητά αναφέρει πως η τραπεζική εγγυητική επιστολή θα πρέπει να ισχύει για το επόμενο έτος. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρυώνης αποδίδει τον αριθμό «36» που αναγράεται στην εγγυητική επιστολή σε τυπογραφικό λάθος.

Η απόφαση για το αν οι δύο ενστάσεις θα απορριφθούν αναμένεται να ληφθεί από τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο ο οποίος ζήτησε τη νομική συμβολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ελληνικού Δημοσίου Ιωάννη Μαντζουράνη.

Παρατηρητές από τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η αργοπορημένη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα είναι κάτι που αναμένεται να παρακαμφθεί καθώς υπάρχει νομικό προηγούμενο και τελικώς ο εργολάβος αναμένεται να λάβει το πράσινο φως για να διεκδικήσει μία από τις τέσσερις άδειες.

Για τον κ. Βρυώνη ωστόσο, ο οποίος κατέθεσε εγγυητική επιστολή που δεν ισχύει για το επόμενο έτος όπως προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι πιθανότατα θα αποφασιστεί πως δεν μπορεί να λάβει μέρος στην δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες κι αυτο διότι η επιστολή του βρίσκεται εκτός των προδιαγραφών που θέτει ο νόμος. 

Τι προηγήθηκε
Ότι κατάφερε να «δεσμεύσει» τα πρώτα... 27 εκατομμύρια ευρώ από τους υποψήφιους καναλάρχες μπορεί να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι εννέα υποψήφιοι για μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας πλήρωσαν το παράβολο των τρίων εκατ. ευρώ που ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην δημοπρασία που διεξάγεται αύριο. 

Θρίλερ ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη με την συμμετοχή του Χρήστου Καλογρίτσα στο διαγωνισμό, αφού οι δικηγόροι του επιχειρηματία μέχρι τις 15:00 που εξέπνεε η χρονική προθεσμία δεν είχαν δώσει την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Η εγγυητική από την πλευρά του κ. Καλογρίτσα παραδόθηκε στην κυβέρνηση ώρα 15:40 (δηλαδή 40 λεπτά μετά το τέλος της προθεσμίας), γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις των άλλων οκτώ υποψηφίων. Οι νομικοί σύμβουλοι των οκτώ επιχειρηματιών που κατέθεσαν την επιταγή των τριών εκατομμυρίων ευρώ εγκαίρως ζητούν να μην γίνει δεκτή η εγγυητική από τον κ. Καλογρίτσα με το επιχείρημα ότι δόθηκε εκπρόθεσμα. 


Στην τελική ευθεία
Τα εννέα επιχειρηματικά σχήματα που είχαν προκριθεί για την δημοπρασία των τεσσάρων αδειών στην αλά Big Brother αναμέτρηση της Τρίτης κατέθεσαν την εγγυητική επιστολή ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή την αρχική τιμή εκκίνησης για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας. Κυβερνητικοί παραγοντες θεωρούν ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας, η κάθε μία από τις τέσσερις άδειες μπορεί να φτάσει να δημοπρατηθεί μέχρι και τα 20 εκατ. ευρώ, έπειτα από τη διαδικασία των ανταγωνιστικών προσφορών. 

Η πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα που λαμβάνει μέρος στη διαδικασία μέσω του γιου του Βλαδίμηρου Ιωάννη, βρήκε και κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ στις 15:40 το μεσημέρι της Δευτέρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικοί σύμβουλοι των άλλων οκτώ υποψηφίων διαμαρτύρονται ότι αφού έχει παρέλθει ο καταληκτικός χρόνος για την επίδοση των εγγυητικών επιστολών, όποιος δεν πρόλαβε να καταβάλλει το «παράβολο» δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στην αυριανή δημοπρασία.  

Εκτός από την εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα, πρόβλημα παρουσιάστηκε και με την τραπεζική επιταγή που παρουσίασε η πλευρά του Φίλιππου Βρυώνη. Κατά πληροφορίες, η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» προερχόταν από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, έχει όμως διάρκεια 36 ημέρες ενώ στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόταν ότι η εγγυητική επιστολή θα πρέπει να έχει διάρκεια 360 ημερών.



Μέχρι και 30 εκατομμύρια η κάθε τηλεοπτική άδεια
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων των υποψηφίων, η δημοπράτηση κάθε τηλεοπτικής άδειας θα φθάσει το λιγότερο στα δέκα και το περισσότερο στα τριάντα εκατομμύρια, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Εκτιμάται ότι σε υψηλότερα ποσά θα κατακυρωθούν η πρώτη και η τέταρτη άδεια και λιγότερο η δεύτερη και η Τρίτη, χωρίς όμως κι αυτό να είναι βέβαιο, καθώς η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα 3.500.000 ευρώ και θα αυξάνεται διαδοχικά κατά 500.000 κάθε φορά, μέχρι να αποσυρθούν οι επτά και μείνουν μόνο δύο διαγωνιζόμενοι. Οι δύο επικρατέστεροι θα πρέπει στην συνέχεια να καταθέσουν έγγραφες δεσμευτικές προσφορές με ποσό υποχρεωτικά μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο σταμάτησε η ηλεκτρονική δημοπρασία.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news