facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Επαγγελματικό ταμείο αντί για επικουρικό εξετάζει το υπ. Εργασίας

Τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των αυτοαπασχολούμενων, στις προωθούμενες αυξήσεις εισφορών.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών καλούνται μέχρι και τα τέλη Αυγούστου να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης των Ταμείων Εφάπαξ ή ακόμη και επικούρισης των αυτοαπασχολούμενων από την ένταξή τους στο (ΕΤΕΑΕΠ όπως μετονομάζεται το ΕΤΕΑ) και τη μετατροπή τους σε Επαγγελματικό Ταμείο.

Στην πραγματικότητα, η πρόταση αυτή δεν είναι νέα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», αφού ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, την είχε επαναφέρει προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των αυτοαπασχολούμενων.

Αν και ο ασφαλιστικός νόμος έχει ψηφιστεί, το ζήτημα ενδέχεται να ξανασυζητηθεί, εάν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων κάνουν δεκτή την σχετική εισήγηση του υπουργείουΕργασίας.

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να έχει ζητήσει εξουσιοδότηση από τους φορείς, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με τους δανειστές.

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε σχέδιο κειμένου που περιλαμβάνει τη μετατροπή των Ταμείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σύμφωνα με το οποίο οι επαγγελματικοί κλάδοι, τα μέλη των οποίων ασφαλίζονταν λόγω ιδιότητας στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), μπορεί να εξαιρούνται από την ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ, εφόσον τούτο ζητηθεί από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που τους εκπροσωπούν. Επίσης, στο σχέδιο προβλέπεται πως τα επαγγελματικά αυτά ταμεία θα αναλάβουν και την κάλυψη των ήδη καταβαλλόμενων παροχών στους συνταξιούχους τους.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που παραδόθηκε στους εκπροσώπους των ασφαλισμένων προβλέπει ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις των εν λόγω κλάδων θα καταβάλλονται στους δικαιούχους τους μετά την ίδρυση των επαγγελματικών ή αλληλοβοηθητικών Ταμείων από τα τελευταία, σύμφωνα με τους καταστατικούς τους όρους.

Ξεκαθαρίζει δε, ότι τα θέματα της περιουσίας και πως αυτή θα μεταφερθεί από το ΕΤΕΑΕΠ (σημερινό ΕΤΕΑ) στα νέα ΝΠΙΔ, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με τις εισφορές που θα καλούνται να πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι.

Σύμφωνα και με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ θα κληθούν να καταβάλουν σωρευτικά το 37,95% του εισοδήματος τους για κύρια σύνταξη, υγεία, επικούρηση και εφάπαξ. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή μεταβατική περίοδος με σημαντικές εκπτώσεις, αφού το σύνολο των εισφορών τους θα απομειώνεται από 5% (εισοδήματα 57.000-58.000 ευρώ) μέχρι 50% (εισοδήματα 7.033-13.000 ευρώ) με ελάχιστη καταβολή τα 586 ευρώ το μήνα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news