facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Στουρνάρας: To 3o μνημόνιο μας «κόστισε» τουλάχιστον 86 δισ. ευρώ

Την καταστροφή που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη επισήμανε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος που "φορτώθηκαν" οι Έλληνες φορολογούμενοι ξεπερνά τα 86 δισ. ευρώ!

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλαδος χαρακτήρισε "θετική στροφή" την αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να "πιαστούν" οι δημοσιονομικοί στόχοι λόγω της υπερφορολόγησης και να χαθούν οι αναπτυξιακοί.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι "το 2014, μετά από μια διετή προσπάθεια, είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Θυμίζω είχαμε παράγει πρωτογενές πλεόνασμα τότε και είχε βγει και η ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές τόσο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις όσο και το Δημόσιο. Σήμερα οι προϋποθέσεις αρχίζουν να γίνονται πάλι θετικές το 2016", για να εξηγήσει ότι "υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015 όπου δοκιμάστηκε μια διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης η οποία δεν απέδωσε. Είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε. Θεωρώ θετικό ότι η κυβέρνηση έγκαιρα έκανε την απαραίτητη στροφή που έπρεπε να κάνει".

"Πολλοί ρώτησαν για το κόστος αυτής της διαπραγμάτευσης, αν αυτό το κόστος των 86 δισ. που ανέφερα είναι πραγματικό κόστος" πρόσθεσε σε άλλο σημείο, για να απαντήσει: "Κοιτάξτε, εγώ έκανα μια ήπια προσέγγιση. Είπα ότι τα 86 δισ. είναι μια προσέγγιση του κόστους για το τρίτο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο αυτό καθ’ αυτό δεν ήταν επιθυμητό από κανέναν. Κανείς δεν ήθελε να υπογράψουμε τρίτο μνημόνιο, νομίζω άρα ότι οδηγηθήκαμε σε τρίτο μνημόνιο. Το ό,τι οδηγηθήκαμε σε περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων, σε μεγάλη εκροή καταθέσεων, αυτό είναι ένα σημαντικό κόστος. Εάν επιθυμείτε να συνδέσετε αυτό με κόστος πραγματικό, δηλαδή μείωσης της περιουσίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αυτό προκύπτει. Εάν πάρετε την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε το ΔΝΤ το τέλος του 2014 και την συγκρίνετε με την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε τον Ιούλιο του 2015, θα δείτε ότι οι δύο καμπύλες απέχουν 30% του ΑΕΠ. Εάν προσθέσετε σε αυτό και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών -για να μην σας πω το υπόλοιπο κόστος του ιδιωτικού τομέα- προκύπτει σαφώς ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος. Βεβαίως, δεν λέω ότι αυτό το κόστος είναι μόνιμο, μπορεί σιγά-σιγά να μειωθεί ακολουθώντας τη σωστή πολιτική. Αυτή για παράδειγμα που γίνεται τώρα θεωρώ ότι είναι μια πολιτική επιστροφής στην πραγματικότητα και χαίρομαι που έγκαιρα η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου. Έγκαιρα. Υπέγραψε τη συμφωνία και αρχίζει το κόστος αυτό και μειώνεται".

Αντιδρώντας, δε, στις σχετικές διαμαρτυρίες βουλευτών της συμπολίτευσης, επανήλθε λέγοντας για το κόστος της διαπραγμάτευσης: "Νομίζω ότι σας είπα ότι τα 86 δισεκατομμύρια του μνημονίου προσεγγίζουν το κόστος αυτό. Σας είπα ότι συγκρίνετε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχει κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αν θυμάμαι του 2014 και αυτήν που έκανε τον Ιούλιο του 2015. Οι δύο γραμμές απέχουν 30% του ΑΕΠ, αυτό είναι κόστος. Είναι χειροτέρευση της καθαρής θέσης του δημόσιου, προσθέστε και το κόστος του ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για να υπολογίσουμε το κόστος του ιδιωτικού τομέα, προσθέτουμε όμως το κόστος της απώλειας της αξίας των τραπεζών που υπέστη".

"Άρα σας είπα· βλέπω ότι επιμένετε. Σας είπα ότι τα 86 δισεκατομμύρια που είπα εγώ και τα οποία τα παρουσίασα ως κόστος μνημονίου συν εξόδου καταθέσεων συν κεφαλαιακών περιορισμών προσεγγίζουν ένα πραγματικό κόστος. Υπάρχει λοιπόν ένα πραγματικό κόστος, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτό που πρέπει να εστιάσουμε σήμερα είναι το πώς στην πάροδο του χρόνου θα μειώσουμε το κόστος αυτό και μέσα στην περίοδο του προγράμματος και μετά. Και ο μόνος τρόπος για να το μειώσουμε αυτό, είναι ακριβώς να ακολουθήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές που θα οδηγήσουν σε υψηλή ανάπτυξη στη χώρα".

Τι είπε για το «Plan X»

Ερωτηθείς για την περίοδο των διαπραγματεύσεων επί Γιάνη Βαρουφάκη και το περιβόητο Plan X, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τέτοιου είδους σενάρια και ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος "έκανε το καθήκον της", με βάση την πληροφόρηση που είχε.

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για πιθανή ατελή πληροφόρησή του την επίμαχη περίοδο, ενώ, αποφεύγοντας να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και να πάρει θέση απέναντι στις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και του Γιάνη Βαρουφάκη, σχολίασε ότι αγνοεί εάν πρόκειται για "ματαιοδοξία των συγγραφέων ή πραγματικότητα".

"Δεν θα αναφερθώ στο Plan X. Αυτό μιλάει από μόνο του. Η ΤτΕ, με όση πληροφόρηση είχε εκείνη την εποχή, έκανε το καθήκον της. Σε σχέση με την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή, βλέποντας τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω σε τι βαθμό οφείλονται σε ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα. Η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα, που εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για να ζητήσει την προσωπική του άποψη.

Ερωτηθείς, δε, αν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξετάσει κάποιο Plan B για την ελληνική οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε με νόημα για το ενδεχόμενο να αληθεύουν οι αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ, δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι για την ΤτΕ "εθνικό νόμισμα" είναι το ευρώ.

"Η ΤτΕ δεν έχει Plan B ή πλάνα επιστροφής σε εθνικά νομίσματα. Η ΤτΕ θεωρούσε θεωρεί και θα θεωρεί ότι το εθνικό νόμισμα είναι το ευρώ" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news