facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Βρυξέλλες προς Άγκυρα: Το «ναι» στην θανατική ποινή θα σημαίνει «όχι» στην ΕΕ

«Άρρηκτη» χαρακτήρισε τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ ο υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά το πρωινό εργασίας με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και του ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τους Υπουργούς στο πρωινό ήταν η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα, η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία παγκοσμίως, η επόμενη ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας, η ειρήνευση στη Συρία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέεουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε ό,τι αφορά την διαφύλαξη της ειρήνης και τον αγώνα κατά του φασισμού, σημείωσε πως το μήνυμα που φέρνει σήμερα είναι ότι "η εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι και θα είναι δυνατή, διαρκής και άρρηκτη". Συμπλήρωσε πως τα "συμφέροντα" των δύο εταίρων είναι κοινά, όπως και οι αρχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί η συνεργασία τους, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι απόλυτα προσηλωμένες στην εν λόγω συνεργασία και προτείνοντας μάλιστα πιο "τακτικές" συναντήσεις.

Έγιναν πολλές συλλήψεις πολύ γρήγορα στη Τουρκία
Ο Τζον Κέρι δήλωσε πως στέκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά παράλληλα τόνισε πως πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα και η δημοκρατική διαδικασία, ως προς την επόμενη ημέρα. Ρίχνοντας καρφιά στην κυβέρνηση απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Τζον Κέρι παρατήρησε πως «έγιναν πολλές συλλήψεις πολύ γρήγορα στην Τουρκία» και πρέπει τώρα ΕΕ και ΗΠΑ να εξετάσουν πολύ προσεκτικά το τι συμβαίνει στην Τουρκία και να αποτρέψουν μια πιθανή οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας.

Αναφορικά με τον Ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον πρώην συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μένει στην Πεννσυλβάνια των ΗΠΑ και κατηγορείται από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας πως ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το δημοψήφισμα, ο Τζον Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κάποιο επίσημο αίτημα για την έκδοση του στη Τουρκία. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία στην οποία δεν στεκόμαστε εμείς εμπόδιο, πρέπει όμως να μας στείλουν και ικανά στοιχεία» ολοκλήρωσε ο Τζον Κέρι.

Καμία χώρα με θανατική ποινή μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ
Από τη πλευρά της, η Φεντερίκα Μοργκερίνι τόνισε πως η ΕΕ ήταν η πρώτη που υπογράμμισε την σημασία διατήρησης των δημοκρατικών δομών και καταδίκασε το πραξικόπημα, αλλά και πως πρέπει να παρακολουθηθεί από κοντά το κράτος δικαίου της Τουρκίας και η συνταγματική της αρχή, ασκώντας ουσιαστικά κριτική για την αντίδραση του Πρωθυπουργού Ερντογάν την επόμενη ημέρα.

Κάθετη ήταν όμως σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την θανατική ποινή στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό μια χώρα με τη θανατική ποινή να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», συμπληρώνοντας επίσης πως καθώς η Τουρκία ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο (στο οποίο μετέχουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο της ΕΕ) είναι υποχρεωμένη βάση συμβάσεων να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή κάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά με το Brexit, ο Αμερικάνος Υπουργός ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια του πρωινού από τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζονσον, τονίζοντας πως η Μεγάλη Βρετανία θέλει να παραμείνει ένας «παράγοντας-κλειδί» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. «Αν και υπάρχει αβεβαιότητα λόγο των διαπραγματεύσεων, αυτό που έλαβα σήμερα ήταν μια αίσθηση δέσμευσης και μια σιγουριά ως προς την συνεργασία μας», είπε ο Τζον Κέρι.

Τρομοκρατία: Kλειδί η Συρία
Αναφερόμενοι στο μείζον ζήτημα της τρομοκρατίας, Τζον Κέρι και Φεντερίκα Μοργκερίνιο αναφέρθηκαν στην ανάγκη περισσότερης συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της και ιδιαίτερα την σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την Συρία. «Έχουμε κληθεί πολλές φορές να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και παρά την επίθεση στη Νίκαια κάνουμε πρόοδο, που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο στη Ουάσιγκτον», είπε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ.

Οι υπουργοί εξέτασαν την κατάσταση στη Συρία και τη μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους, και ενημερώθηκαν από τον Αμερικάνο ομόλογο τους έπειτα από την επίσκεψη του στη Μόσχα. Στόχος τους είναι η αποκοπή της παράνομης χρηματοδότησης τους, η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την αρχηγία του και η μείωση του προσηλυτισμού νέων μαχητών. Στη μάχη αυτή ο Τζον Κέρι τόνισε πως «γίνεται πρόοδος» και τέλος πως οι Υπουργοί επανέλαβαν την υποστήριξη τους στην κυβέρνηση της Λιβύης.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news