facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Βρετανία: Ο Κάμερον παραιτήθηκε, νέα πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέσα Μέι είναι πλέον επίσημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ και μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Στις πρώτες της δηλώσεις ως πρωθυπουργός η κ. Μέι είπε ότι η αποστολή της είναι να οικοδομήσει μια καλύτερη Βρετανία που θα τους περιλαμβάνει όλους και όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους. Η ίδια έδωσε έμφαση στο «ανεκτίμητο δεσμό» μεταξύ της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», επισήμανε η Τερίσα Μέι προτού εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Το γνωρίζω διότι εμείς είμαστε η Βρετανία που θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Καθώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς».
Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανία στην ΕΕ. Ο Χάμοντ, ο οποίος διαδέχεται τον Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε μια ημέρα πριν από την ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ότι θα παλέψει για να διατηρήσουν οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. Έκπληξη προκαλεί η επιλογή του Μπόρις Τζόνσον για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Τζόνσον ήταν ο αρχηγός της καμπάνιας για το Brexit, την έξοδο δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε πιεστικά τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας να αρχίσει «σύντομα» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το ΗΒ και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας για αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς την Μέι την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
My warmest congratulations to @theresa_may - I look forward to working closely with you and wish you every success
Λίγο νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα, την οποία «αγαπάει τόσο» να «συνεχίσει να καταγράφει επιτυχίες».

britain
huffingtonpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news