facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η ΔΟΥ, ο ΦΠΑ και ο αδελφός του περιφερειάρχη

Η διαρροή ενός εγγράφου από το τμήμα ελέγχου της ΔΟΥ Τρίπολης που αναφέρεται σε παρανομίες της κατασκευαστικής εταιρείας «ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ», ιδιοκτησίας του Βασίλη Τατούλη, αδελφού του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το έγγραφο, το οποίο διέρρευσε σε μπλογκ της Αρκαδίας και έχει ημερομηνία 27 Μαΐου 2016, αναφέρει χαρακτηριστικά: «H παραπάνω επιχείρηση για τις χρήσεις 2005 έως και 2011 δεν έχει αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους (εργοληπτών και ελευθερίων επαγγελμάτων) και τέλη χαρτοσήμου σε ύψος που υπερβαίνει τα όρια του παραπάνω άρθρου και νόμου».

Κατόπιν των ανωτέρω δεσμεύτηκε το 50% των λογαριασμών της εταιρείας, ενώ η ίδια σε ανακοίνωσή της διαψεύδει ακόμα και τη ΔΟΥ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια κατασυκοφάντησης της εταιρείας μας από κύκλους που κινούνται στα όρια της αδιαφάνειας, της παρανομίας, με σκοπό να βλάψουν την εταιρεία μας.

»Η ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ ουδέποτε έδωσε δικαίωμα μέχρι σήμερα, για λόγους πάντα αρχής, να κατηγορείται ότι δεν απέδωσε τον οφειλόμενο ΦΠΑ στο κράτος. Ψευδώς διακινείται ότι δεν απεδόθη ΦΠΑ για τα έτη 2005 έως 2011. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία μας για τα ως άνω έτη απέδωσε στο Δημόσιο ΦΠΑ ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με την υποχρέωσή της».

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σάλο στην Τρίπολη, καθώς η εν λόγω εταιρεία αλλά και άλλες δύο που έχει στην κατοχή του ο αδελφός του περιφερειάρχη («Ασφαλτοδυναμική», «Καστάτ Τεχνική») έχουν αναλάβει σειρά έργων στην περιοχή και κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για το ηθικό –πλην του νομικού– σκέλος της υπόθεσης, που θέλει τον αδελφό του περιφερειάρχη να συμμετέχει σε δημοπρατήσεις έργων.

Το θέμα έφτασε στο περιφερειακό συμβούλιο πριν από λίγες μέρες, από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πελοπόννησος Πρώτα, Ν. Πατσαρίνο, αλλά τελικά δεν συζητήθηκε έπειτα από απόφαση της πλειοψηφίας.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δεν απάντησε επί της ουσίας σε όσα ακούστηκαν, αλλά προχώρησε σε μια διάλεξη περί της ορθής λειτουργίας στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον κ. Πατσαρίνο «δήθεν πολιτικό που κυκλοφορεί με κουκούλα».

Το καλύτερο, όμως, ο κ. Τατούλης το κράτησε για το τέλος, δηλώνοντας πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων συνιστά «κακουργηματική πράξη του υπευθύνου για τον έλεγχο, αλλά και των λοιπών μελών που πραγματοποίησαν τον έλεγχο».

Με λίγα λόγια, ο κ. Τατούλης ενοχλήθηκε από τη διαρροή του εγγράφου και όχι από τα στοιχεία που περιείχε. Και η ανακοίνωση όμως που εξέδωσε στη συνέχεια ήταν πάνω-κάτω στο ίδιο κλίμα: «Χτυπάνε λάθος πόρτα όσοι έχουν κύριο στόχο να πλήξουν την περιφερειακή αρχή και εμένα προσωπικά».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν ανατρέξει κανείς στον τελευταίο ισολογισμό της εταιρείας «ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ», με ημερομηνία 5 Ιουνίου 2015, θα διαπιστώσει ότι η έκθεση των ορκωτών λογιστών καταγράφει τα εξής: «Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν έχουν εξεταστεί για τις χρήσεις 2005 έως και 2014.

Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά.

»Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη γι’ αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. Από τον έλεγχό μας δεν έχουμε αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται. Γνώμη με επιφύλαξη».

Σήμερα, λοιπόν, 13 μήνες έπειτα από αυτή τη σημείωση των ορκωτών λογιστών, η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωση που έβγαλε πριν από λίγες μέρες: «Η ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ πάντοτε ανταποκρίνεται και συνεργάζεται στους φορολογικούς ελέγχους με καλή πίστη και ουδέποτε απέκρυψε φορολογικά στοιχεία, ως είχε υποχρέωση και πάντοτε για λόγους αρχής.

»Οταν ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί ο εν εξελίξει τακτικός έλεγχος για τις ως άνω χρήσεις, θα προχωρήσει στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών της όπως θα οριστικοποιηθούν και έχει υποχρέωση. Ουδέποτε θα συμβιβαστεί, για λόγους αρχής, σε οποιαδήποτε εκβιαστική εις βάρος της ενέργεια απ’ όπου και αν προέρχεται, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα».

Τελικά, η εταιρεία έχει πληρώσει ΦΠΑ για τα προαναφερόμενα έτη; Αν ναι, γιατί αναφέρει ότι «θα προχωρήσει στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών της»;

Αν όχι, γιατί μιλά για «εκβιαστικές ενέργειες» και επικαλείται συνεργασία με τους φορολογικούς ελέγχους, όταν οι λογιστές του ισολογισμού της υπογράφουν με τη σήμανση «γνώμη με επιφύλαξη» και όταν ο έλεγχος της ΔΟΥ επιβεβαιώνει τελικά αυτή τη γνώμη;

efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news