facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Συνταγματική αναθεώρηση, ο επόμενος στόχος

Μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως έχει εξαγγείλει από καιρό ο πρωθυπουργός.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει στο προαύλιο της Βουλής τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Σύνταγμα «με στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου».

Ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να παραθέσει τις γενικές αρχές της συνταγματικής αναθεώρησης, επιθυμώντας να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια ευρεία κοινωνική, πολιτική και θεσμική συζήτηση γύρω από τις αναγκαίες για την κυβέρνηση αλλαγές στο Σύνταγμα.

Αναμένεται μάλιστα να απευθύνει κάλεσμα για μια συζήτηση χωρίς μικροπολιτικές αγκυλώσεις, ώστε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις σε μείζονα ζητήματα εκσυγχρονισμού του συνταγματικού πλαισίου.

Αλλαγές σε δύο επίπεδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση κινούνται σε δύο επίπεδα: στο ένα συμπεριλαμβάνονται θέματα τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερα ώριμα να ανοίξουν, ιδιαίτερα μετά την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε με τις εκλογές του 2015, αλλά και θέματα που απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς αλλά και διεξοδική συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο.

Στο πρώτο επίπεδο, οι αλλαγές αφορούν την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών θέτοντας τέρμα σε προκλητικές διατάξεις που ουσιαστικά έδιναν ασυλία στα πολιτικά πρόσωπα.

Σχεδιάζεται επίσης η ριζική αναμόρφωση του πλέγματος προνομίων που απολαμβάνουν οι αιρετοί όλων των βαθμίδων, αλλά και βαθιές αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της πολιτικής από επιχειρηματικά συμφέροντα, με παράλληλη έμφαση στη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.

Κομβικής σημασίας θεωρείται επίσης το ζήτημα της αναβάθμισης του ρόλου του Κοινοβουλίου, ώστε το νομοθετικό σώμα να ενισχυθεί με πρόσθετες αρμοδιότητες έναντι της κεντρικής κυβερνητικής εξουσίας και με τρόπο που θα προάγεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Σώματος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να εισηγηθεί την καθιέρωση και την ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ώστε ο κοινωνικός παράγοντας να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει τόσο πριν όσο και μετά τη νομοθέτηση διαφόρων μεταρρυθμίσεων.

Στο δεύτερο επίπεδο υπάγεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση διατάξεων που θα οδηγούν σε διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news