facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Αγανακτισμένος ο αναπηρικός κόσμος με τη στάση του ΕΟΠΥΥ

Την αγανάκτησή τους για τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων διατροφής εκφράζουν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζητώντας την άμεσή απόσυρσή τους και τη διενέργεια σύσκεψης μαζί με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος για το θέμα.

«Στις εν λόγω οδηγίες ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει τα άτομα με αναπηρία να αποδεικνύουν κάθε φορά που καταθέτουν κάποια δικαιολογητικά ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν μιλάμε για τη δικαιοπρακτική ικανότητα αναφερόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα και όταν αφορά σε άτομα με αναπηρία αναφερόμαστε σε θύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να μεριμνά όπως και το σύνολο της Πολιτείας. Αντιθέτως, όταν άκριτα δημιουργούνται θέματα που οδηγούν σε δυσμενή, διακριτική μεταχείριση, αυτό οδηγεί σε ταλαιπωρία χιλιάδες άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους και η ΕΣΑμεΑ δεν θα μείνει άπραγη» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι οι οδηγίες εστάλησαν από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Παναγιώτη Γεωργακόπουλο σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις, χωρίς καμία προηγουμένως διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ, η οποία εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.«Αντιθέτως», προσθέτουν, «ο αντιπρόεδρος καταφέρεται ενάντια στον εκπρόσωπο της ΕΣΑμεΑ και αντιπρόεδρό της Γρ. Λεοντόπουλο, ο οποίος, ως ώφειλε, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσής τους, δηλώνοντας ότι όποιος αντιδρά στις οδηγίες "διαφωνεί με τον περιορισμό της σπατάλης, της άσκοπης συνταγογράφησης και της αποτροπής εξαπάτησης του Δημοσίου"».

Η ΕΣΑμεΑ «καλεί άμεσα τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ να πάρει πίσω τα λεγόμενά του, αλλιώς να καταθέσει ότι στοιχεία διαθέτει στους αρμόδιους. Στο αναπηρικό κίνημα δεν δεχόμαστε ούτε καν έμμεση αναφορά για στήριξή μας σε εξαπάτηση του Δημοσίου ή μη στήριξης της πλήρους διαφάνειας. Έχουμε δώσει και συνεχίζουμε εδώ και δεκαετίες να αγωνιζόμαστε για τη σωστή αξιολόγηση της αναπηρίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος! Αντιθέτως, είναι οι ενέργειες με μονομερή τρόπο από μονομελή όργανα χωρίς διαβούλευση και συνεννόηση που είναι εξορισμού αυθαίρετες».

Επίσης, ζητεί την άμεση απόσυρση των επίμαχων οδηγιών και τον ορισμό ημερομηνίας σύσκεψης για το θέμα, «ώστε να διαλυθεί κάθε είδους παρερμηνείας και να θεωρηθεί λήξαν το ενδεχόμενο περαιτέρω ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους».

«Ισοπεδωτική νοοτροπία»

Ανακοίνωση εξέδωσε όμως και ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κ.Γρ. Λεοντόπουλος, ο οποίος καταφέρεται εναντίον του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλου. Η ανακοίνωσή του έχει ως ακολούθως:

«Τελικά ο ρατσισμός και οι αυταρχικές νοοτροπίες κρύβονται σε κάθε γωνιά του μυαλού ανθρώπων διψασμένων για καρέκλες εξουσίας που τους δίνουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για ανθρώπινες ζωές.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος με καθαρότητα πνεύματος (!!!) εξέδωσε εγκύκλιο (οικ. 26357) με την όποια αφαιρεί το ανθρώπινο και νομικό δικαίωμα της διάθεσης και αυτοπρόσωπης υποστήριξης των δικαιωμάτων των πολιτών στερώντας την υπογραφή από τους χρόνια πάσχοντες συλλήβδην. Ενδεικτικό της ισοπεδωτικής νοοτροπίας είναι ότι σύμφωνα με τα γραφόμενά του: "Η αναζήτηση δικαιοπρακτικής ικανότητας αφορά σε συγκεκριμένες παθήσεις ασθενών που δεν εχουν επαφή με το περιβάλλον ή πλήρη αδυναμία υπογραφής της εξουσιοδότησης προς οποιονδήποτε πέραν των συγγενών α' βαθμού." Η γενικευμένη διασύνδεση παθήσεων (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) με την αμφισβήτηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας, δηλαδή τη στέρηση χρήσης του λογικού, παραβιάζει τον νόμο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, η θέση σε δικαστική συμπαράσταση πραγματοποιείται με δικαστική απόφαση, κατόπιν αξιολόγησης έκαστης μεμονωμένης περίπτωσης από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστή. 
Η γενικευμένη αναφορά σε συγκεκριμένες ασθένειες και η εξ ορισμού διασύνδεση αυτών με την ανικανότητα για δικαιοπραξία παραβιάζει κατάφορα τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα τμήματος ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Και μάλιστα, παρά τον νόμο, μεταφέρει την απόφαση για το ποιας χρόνια πάσχοντας και ΑμεΑ στερείται της υπογραφής του, στον κάθε υπάλληλο των ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ, που απευθύνονται οι πολίτες για την κατάθεση δικαιολογητικών προκειμένου να αποζημιωθούν για αναλώσιμα υλικά και σκευάσματα διατροφής. 

Σαν τους φεουδάρχες του μεσαίωνα ο Γεωργακόπουλος απαιτεί να έχει δικαίωμα ζωής ή θανάτου επί των πολιτών της χώρας μας. Γυρίζει τη χώρα μας και την Ευρώπη πολλά χρόνια πίσω όπου η περιθωριοποίηση των χρόνια πασχόντων και των ΑμεΑ ήταν ο κανόνας. Θέλει η κυβέρνηση πολίτες αντικείμενα οίκτου και φιλανθρωπίας ή πολίτες με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι; 

Θέλει η Κυβέρνηση να επιβάλει στους έλληνες φορολογούμενους πολίτες ΑμεΑ τον εξευτελισμό της προηγούμενης παραδοχής της ανικανότητας τους για χρήση του λογικού προκειμένου να λάβουν να παροχές υγείας που η Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει;

Όσο για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος που λέει ότι κόπτεται ο αντιπρόεδρος ας θυμηθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολιτευόμενος, σε συνεντεύξεις στον Τύπο έλεγε ότι "ο οργανισμός αποζημιώνει τα υγειονομικά υλικά σε υψηλές τιμές αντί πολύ μικρότερων τιμών και πρότεινε μάλιστα υποπολαπλάσιες και αυτό μάλιστα συνιστά κακοδιαχείριση...", αλλά μέχρι τώρα ο αντιπρόεδρος δεν έχει προτείνει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης ας ρίξει μια ματιά στα συρτάρια του γραφείου του που είναι θαμμένες προτάσεις για μειώσεις των τιμών των αναλώσιμων υλικών και ίσως του δοθεί η ευκαιρία να κάνει κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση για την οποία διαλαλεί εδώ κι εκεί ότι κρατάει τη ρομφαία της εξάλειψης της κακοδιαχείρισης! Γιατί μέχρι τώρα στο επτάμηνο που βρίσκεται στη θέση αυτή συνεχώς αυτοδιαψεύδεται. Αντί λοιπόν το κράτος και ο ΕΟΠΥΥ, ως ώφειλαν, να είναι ελεγκτές, τελικά ξανά ζητούν από τους πολίτες να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Αυτή ακριβώς η λογική είναι που οδήγησε στη δημιουργία του ρουσφετολογικού κράτους και της διαπλοκής. Μήπως ο αντιπρόεδρος ορέγεται παλιές καλές ημέρες;

Καλώ τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλο να ανακαλέσει άμεσα την κατάπτυστη εγκύκλιο».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news