facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη Μοσκοβισί - Τσακαλώτου: Λύση για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος αλλά και για τη δεύτερη αξιολόγηση, επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια διαφορετική σχέση με τους θεσμούς, η οποία πρέπει να είναι βασισμένη σε περισσότερη εμπιστοσύνη.

Για το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων μετά το 2018, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε». Το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Για το ΔΝΤ είπε πως είναι προς το συμφέρον όλων να συμμετέχει πλήρως το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ζητήματα του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, των κόκκινων δανείων αλλά και της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα όταν ρωτήθηκε για τα εργασιακά και για το εάν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να ανησυχούν απάντησε πως «το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά να δημιουργηθεί μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».



Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων αναφέρθηκε με ιδιαίτερα καλά λόγια την πρόοδο της Ελλάδας, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις προοτικές της χώρας, δηλώνοντας αισιόδοξος πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. «Έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και για επενδύσεις», τόνισε. Εξάλλου, ανέφερε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, μίλησε για σταθεροποίηση των οικονομικών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έρθει η ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του έτους, καθώς και για το ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας. Μάλιστα σημείωσε πως από το 2017 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Είναι σημαντικό, είπε, να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην τήρηση των συμφωνηθέντων και να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί και επιθυμία της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αλλά και το οικονομικό επιτελείο. Αναφερόμενος στο περυσινό καλοκαίρι και στις διαπραγματεύσεις που είχε η Ελλάδα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ο επίτροπος παρατήρησε ότι «έναν χρόνο πριν κάποιοι μιλούσαν για grexit σήμερα συζητάμε για μια επιτυχία».

Ακόμη υπενθύμισε ότι πάντα η Κομισιόν πίστευε πως η θεςη της Ελλάδας είναι εντός της Ευρωζώνης και απέδωσε εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που υπήρξαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια διαφορετική σχέση με τους θεσμούς, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει στην πραγματικότητα την ιδιοκτησία του προγράμματος. Όπως τόνισε η σχέση με τους θεσμούς θα πρέπει να είναι βασισμένη σε περισσότερη εμπιστοσύνη, καθώς υπάρχει η αντίφαση από τους θεσμούς από τη μία να απαιτούν τη μικροδιαχείριση όλου του προγράμματος και σύγχρονης να ζητούν από την Ελλάδα την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να υπάρχει για την κυβέρνηση σε έναν βαθμό ελευθερία ώστε να μπορεί να πράξει σε ορισμένα ζητήματα και βραχυπροθέσμα, αλλά και αλλαγές που θέλει να φέρει μετά το καλοκαίρι. «Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτήν την καλύτερη σχέση», είπε

Για το θέμα του χρέους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους επενδυτές. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πίστη του πως η Κομισιόν θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει εξέλιξε σε αυτό το θέμα.

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει στο εξής μια ατζέντα πιο αποτελεσματική, με περισσότερη ευελιξία στους πόρους του ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξουν επενδυτικές ενέσεις.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news