facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Διαμαρτυρία συνταξιούχων για τη μείωση επικουρικών

Σε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν συνταξιούχοι για τη μείωση επικουρικών συντάξεων που αποφάσισε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών. Στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα στο υπουργείο και το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Το ψήφισμα υπογράφεται από την ΑΓΣΣΕ, την ΟΣΤΟΕ, το Σύλλογο Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος, το Σύλλογο Συνταξιούχων Τράπεζας Αττικής, το Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην Εθνοκάρτας και το Σύλλογο Συνταξιούχων Τράπεζας Αθηνών-Eurobank.

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ), με την πρόσφατη (από 26.06.2016) απόφασή του, γενίκευσε, καθορίζοντας σε 50 ευρώ μικτά τη μηνιαία επικουρική σύνταξη 4.500 συνταξιούχων τους οποίους εξοντώνει, διαγράφοντάς τους, ταυτόχρονα, από μέλη του Ταμείου, με το νέο καταστατικό που εφαρμόζουν, παρότι εκκρεμούν ένδικα μέσα τόσο για την πραξικοπηματική, χωρίς απαρτία διαδικασία ψήφισής του όσο και για το αντισυνταγματικό περιεχόμενο των Άρθρων του. Η περιουσία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του, κατά την 31.5.2016, ανέρχεται σε συνολικό χαρτοφυλάκιο 215.000.000 ευρώ, πλέον των δύο ακινήτων του, τα οποία επαρκούν, (πάντα, σύμφωνα με το Ταμείο), μέχρι το έτος 2043».

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας Γεώργιος Κολλάτος δήλωσε ότι «μετά την απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ) να καταβάλει, από την 1η Οκτωβρίου 2016, επικουρική σύνταξη 50 ευρώ το μήνα, σε 4.500 από τους 6.500 συνταξιούχους του, τους οποίους εξαθλιώνει, έχουμε ηθικό καθήκον και υποχρέωση να δώσουμε αγώνα επιβίωσης, συνδικαλιστικά, πολιτικά και δικαστικά και να ανατρέψουμε την απάνθρωπη απόφαση», δηλώνει

«Ζητάμε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να παρέμβει και να ακυρώσει την παράνομη, εξοντωτική αυτή απόφαση, που καταργεί ουσιαστικά και νομικά τα θεμελιωμένα δικαιώματα της συνταξιοδότησής μας και να αρχίσει η διαδικασία ένταξής μας στο ΕΤΕΑ, με στοιχειωδώς αξιοπρεπή σύνταξη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κολλάτος επισημαίνει ότι κύριο αίτημα είναι «η εργοδοτική διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να ανακαλέσει την απόφαση της καταβολής φιλοδωρήματος, αντί για σύνταξη». «Σε κάθε περίπτωση», τονίζει, «αν δεν ακυρωθούν τώρα τα τετελεσμένα, από αρχές Σεπτεμβρίου, ο αγώνας μας θα είναι καθημερινός, δυναμικός και αποτελεσματικός».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην Εθνοκάρτας Αγγελική Οικονόμου, υποστηρίζει ότι «η απονομή μηνιαίου βοηθήματος 50 ευρώ μικτά, που αποφάσισε, στις 26/6/2016, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, δεν είναι επικουρική σύνταξη, αλλά η κατάργησή της». Σύμφωνα με την ίδια, «όταν, αντί της υπολογισθείσας επικουρικής σύνταξης, απονέμεται ποσό 50 ευρώ, τότε ουσιαστικά διαγράφεται πραγματικός χρόνος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής (ΠΑΣΣΥΤΑ) Χαρίλαος Δάσκαλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι «ο ΠΑΣΣΥΤΑ συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στις νομικές ενέργειες των συλλόγων συνταξιούχων ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΣΤΟΕ) και της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) και διατρανώνει την αντίθεσή του στην πολιτική των εξοντωτικών μειώσεων των συντάξεων, που επιβάλλει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και οι σύλλογοι των εργαζομένων και τη θέλησή του για την ένταξη των συνταξιούχων του Ταμείου στο ΕΤΕΑ».

Ο κ. Δάσκαλος σχολιάζει ότι «η απόφαση της ΓΣ του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ της 26-6-2016, που ορίζει το κατώτατο βοήθημα σε 50 ευρώ και την καταβολή του, από 1-10-2016, σε 4.500 "κόκκινους" συνταξιούχους, καταργεί κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλειας και αλληλεγγύης και εξανεμίζει προσδοκίες χρόνων για μία αξιοπρεπή συνταξιουχική ζωή». «Ενώ κατέβαλαν για δεκαετίες τις εισφορές τους και νόμιμα εισέπρατταν τη σύνταξη, που νόμιμα χορηγούσε το Ταμείο, βλέπουν να αντιμετωπίζονται από τους συναδέλφους τους με περιφρόνηση και να αποτιμάται η αξία τους σε 50 ευρώ μικτά μηνιαία» εξηγεί ο κ. Δάσκαλος. Μάλιστα, προσθέτει: «Και δεν γνώριζαν ότι, στο μέλλον, οι συνάδελφοί τους θα εφάρμοζαν πάνω τους μία πρωτοφανή θεωρία του ισοζυγίου εισφορών-παροχών, ώστε να προετοιμάζονται, τη δεδομένη στιγμή να αποχωρούν από την κοινωνία ή και τη ζωή».

Παράλληλα, τονίζει ότι «το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είναι ΝΠΙΔ-σωματειακής μορφής, αλλά είναι φορέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης και, γι' αυτό, καλούμε την κυβέρνηση να επέμβει και να σταματήσει τα σχέδια του Ταμείου για υφαρπαγή των αποθεματικών του από τους εργαζόμενους, για κατάργηση του δημόσιου αναδιανεμητικού χαρακτήρα του και τη δυνητική διάλυσή του. Και, τέλος να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες και τις διαδικασίες για την ασφαλή ένταξη των συνταξιούχων του Ταμείου στο ΕΤΕΑ».

efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news