facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΔΝΤ: Ειδική περίπτωση το ελληνικό πρόγραμμα, πολλαπλές οι αιτίες της αποτυχίας του

«H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλης που θα έπρεπε», παραδέχθηκε, πριν απο λίγο, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice.

Όπως ανέφερε, όλοι οι θεσμοί πρέπει, ρεαλιστικά, να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο στα δύο παραπάνω μέτωπα, αλλά και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών. Γι' αυτόν τον λόγο, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Λετονία, οφείλεται σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τις προσδιορίσει.

Πάντως, επανέλαβε την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Προϋποθέσεις γι' αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα), όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδικά, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι στόχος της δεύτερης αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ελληνική αγορά εργασίας με τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».

Αναφορικά με το θέμα του Brexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

huffingtonpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news