facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Επίσημη διαμαρτυρία της Πορτογαλίας για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Γερμανίας και του επέδωσε διαμαρτυρία για τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενός ενδεχόμενου νέου προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Λισαβόνας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές πληροφορημένες για την υπόθεση.

Ο γερμανός πρεσβευτής Ούλριχ Μπράντεμπουργκ είχε κληθεί στο πορτογαλικό ΥΠΕΞ την 30ή Ιουνίου, την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο κ. Σόιμπλε για την δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Λισαβόνα, διευκρίνισαν οι πηγές.

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», είχε προειδοποιήσει ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Βερολίνο.

Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να απαντήσει ότι «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα στήριξης».

«Η πορτογαλική κυβέρνηση κρίνει αυτές τις δηλώσεις άδικες και μη φιλικές κι εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά της στις γερμανικές αρχές μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών διαύλων», είχε σημειώσει μετά τον σάλο που ξέσπασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντους Σίλβα, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso.

Έκτοτε τόσο η Πορτογαλία όσο και η Γερμανία κατέβαλαν προσπάθειες να αποδραματοποιήσουν το διπλωματικό μίνι-επεισόδιο.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξαν επικοινωνίες διαμέσου «του πρεσβευτή της Πορτογαλίας στο Βερολίνο και του πρεσβευτή της Γερμανίας στη Λισαβόνα για να διασαφηνιστεί το νόημα των δηλώσεων που αποδόθηκαν» στον κ. Σόιμπλε. «Η Πορτογαλία κρίνει εντελώς ικανοποιητικές τις εξηγήσεις» οι οποίες δόθηκαν, πρόσθεσε.

«Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λισαβόνα τηρεί στενές σχέσεις, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, με το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ καλών εταίρων, μπορούν πάντα να γίνονται συζητήσεις για ζητήματα της επικαιρότητας τα οποία συνδέονται με τη νομισματική ένωση», περιορίστηκε να αναφέρει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη της διαδικασίας ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία εξαιτίας των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι η Πορτογαλία, όπως και η Ισπανία, παρέβησαν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news