facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Κατάληψη και φθορές από αντιεξουσιαστές στη Νομική του ΑΠΘ

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στη Θεσσαλονίκη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), όπου ομάδες αντιεξουσιαστών από χώρες της ΕΕ –κυρίως Ελλάδα και Γερμανία– που κατασκήνωσαν σήμερα, Πέμπτη, στον χώρο του ιδρύματος έσπασαν την πόρτα της Νομικής Σχολής και έκαναν κατάληψη στο κτίριο προκειμένου να ηλεκτροδοτήσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου του, έκλεισαν σήμερα, Πέμπτη, δύο κτίρια, τη Φιλοσοφική Σχολή και το κτίριο της Βιβλιοθήκης, και αρνήθηκαν να δώσουν ρεύμα ή αίθουσες στους κατασκηνωτές για να πραγματοποιήσουν τη δεκαήμερη κατασκήνωσή τους. Με ελεγχόμενη πρόσβαση, κλειστά δηλαδή για το κοινό, είναι και όλα κτίρια του ΑΠΘ, όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι υπάλληλοί τους.

Κατόπιν αυτού, οι αστυνομικές αρχές μπορεί να μπουν τις επόμενες ώρες στο ίδρυμα, καθώς με παραγγελία της προς τις αστυνομικές αρχές της πόλης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κυρία Συρμώ Κακάλη ζητάει την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας εφόσον διαπιστωθεί ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Η Εισαγγελία της πόλης ζητάει και ταυτόχρονη ενημέρωση από την Αστυνομία για τις κινήσεις της.

Της παραγγελίας προηγήθηκε ενημέρωση της κυρίας Κακάλη από τις πρυτανικές αρχές που μετέφεραν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έκνομων ενεργειών.

Φθορές στη Νομική

Η κατασκήνωση της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «No Border Camp 2016» ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, χωρίς την άδεια της διοίκησης του πανεπιστημίου και έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει ως τις 24 Ιουλίου.

Το στήσιμο των πρώτων σκηνών έγινε μέσα στον χώρο του ΑΠΘ και συγκεκριμένα γύρω από τη Νομική Σχολή. Πάντως, ήδη έχουν γίνει φθορές στη σχολή αυτή όπου και οι ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν κάνει κατάληψη.

Το θέμα έχει αναστατώσει ολόκληρη την πόλη, καθώς σήμερα, Πέμπτη, έφτασαν στον χώρο του πανεπιστημίου τεράστια τροχόσπιτα κυρίως με γερμανικές πινακίδες και άγνωστες ομάδες νέων άρχισαν να στήνουν σκηνές μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου.

Οι κατασκηνωτές μετέφεραν εξοπλισμό και τεράστια καζάνια, καθώς στο πρόγραμμά τους έχουν και τη λειτουργία συσσιτίων, επίσης μέσα στοξν χώρο του πανεπιστημίου. Ακόμη έχουν ανακοινώσει ότι θα στήσουν και βιολογικές τουαλέτες.

Ομάδα ελλήνων κατασκηνωτών ζήτησε σήμερα, Πέμπτη, να χρησιμοποιήσει τέσσερις αίθουσες του πανεπιστημίου από τον φύλακα που βρίσκεται στην περιοχή. Το αίτημα υποβλήθηκε στη διοίκηση του ιδρύματος και απορρίφθηκε.

Γ. Κυρίτσης: «Εάν δεν επηρεάζει εύρυθμη λειτουργία ΑΠΘ, εμένα δεν με ενοχλεί»…

Όπως είναι γνωστό, οι πρυτανικές αρχές και ο δήμαρχος της πόλης έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, για την οποία δεν δόθηκε ποτέ άδεια να γίνει μέσα στον χώρο του ιδρύματος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κυρίτσης δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ότι η κατασκήνωση αυτή «στο μέτρο που δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και τα μηνύματα αλληλεγγύης που δίνονται από τέτοιου είδους κινήσεις δώσουν τον κύριο τόνο, εμένα δεν με ενοχλεί»...

Όπως είπε, αν τέτοιες κινήσεις δεν γίνουν γενικός κανόνας αλλά είναι εντοπισμένες και συγκεκριμένες και δεν γενικευτούν, δεν τον ενοχλούν... «Είναι σαν να καπνίσει κάποιος ένα τσιγάρο σε ένα δωμάτιο και 200 στο ίδιο δωμάτιο» ήταν η χαρακτηριστική μεταφορά που χρησιμοποίησε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Σκρέκας είπε στην ίδια εκπομπή ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ότι σε αυτή τη χώρα όλα έχουν μετατραπεί«σε αυτό που θα λέγαμε μπάτε σκύλοι αλέστε». Όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση απλά δεν ενδιαφέρεται» για το γεγονός ότι άγνωστες ομάδες με πολιτικό προσανατολισμό τον αναρχισμό μπαίνουν και κατασκηνώνουν μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου.

Σε δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης τόνισε πως το ΑΠΘ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, παραδίδεται στο έλεος των καταληψιών. «Ας πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, όπως έχει κάνει με τη μέχρι σήμερα στάση της. Την καλούμε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Φορτσάκης.


tovima


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news