facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΣτΕ: «Ναι» στην κατασκευή του ισλαμικού Τεμένους στον Βοτανικό

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να προχωρήσει το επόμενο στάδιο για την κατασκευή του ισλαμικού Τεμένους επί της Ιεράς Οδού στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.

Το Τέμενος έκτασης 850 τ.μ και χωρητικότητας 300 ανδρών και 50 γυναικών θα κατασκευαστεί (ουσιαστικά θα μετασκευαστεί υφιστάμενο κτίριο) σε έκταση 17 στρεμμάτων εκεί που είναι το παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό.

Η κατασκευή του αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Αττική.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 111 κάτοικοι του Ελαιώνα επικαλούμενοι την ιδιότητα των Χριστιανών Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου της ανέγερσης του Τεμένους.

Αρχικά είχε προσφύγει κατά του Τεμένους και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αλλά κατά την συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο δεν παραστάθηκε κανένας δικηγόρος ως νομικός εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς, με αποτέλεσμα η αίτηση ακύρωσής του να απορριφθεί ως ανομιμοποίητη.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Δημοσθένη Πετρούλια και εισηγήτρια την Πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου, με σειρά αποφάσεων του (1458/2016, κ.λπ.), απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι κάτοικοι.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι για την ανέγερση ναών και λατρευτικών χώρων δεν απαιτείται να τηρείται η διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, αλλά και η ανέγερσή τους δεν συνιστά επιδείνωση του περιβάλλοντος της περιοχής ή ρύθμιση μη συμβατή με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως υποστήριζαν οι 111.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι μέσα σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι «κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών σε ποσοστό μέχρι 5%» μπορεί να ανεγείρονται ναοί και λατρευτικοί χώροι.

Ούτε, όμως η ανέγερση αντιβαίνει στο νέο Οικοδομικό Κανονισμό σύμφωνα με το ΣτΕ, ενώ η τήρηση ή όχι των όρων δόμησης μπορεί να ελεγχθεί σε επόμενο στάδιο και συγκεκριμένα κατά το στάδιο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ίδιοι κάτοικοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και το 2013 και ζητούσαν την ακύρωση της χρηματοδότησης του επίμαχου έργου, αλλά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ 2399/2014 απόφασή της απέρριψε την προσφυγή τους.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news