facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή σχεδιάζει η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε σε συνέντευξ'ή του, η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung, ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παράλληλα προαναγγέλλει δεκάδες χιλιάδες δίκες για τους πραξικοπηματίες.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ» λέει ως προς το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εμφανίσει ως λαϊκή απαίτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα» είπε στη γερμανική εφημερίδα ο Τσαβούσογλου.

Στη γραμμή Ερντογάν, ο ίδιος δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή, υποστηρίζοντας: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε 'αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας'».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να νουθετήσουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. «Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ερντογάν λαϊκισμός στο θέμα αυτό διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%» είπε ο Τσαβούσογλου.

Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της ΕΕ να παρίστανται στις δίκες των φερόμενων ως πραξικοπηματιών, ο Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ' αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news