facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Με πολλές ελλείψεις και... υποσχέσεις εγκαινιάστηκε το νοσοκομείο Σαντορίνης

Γκρίζα και θολή παραμένει η λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, παρά τα δυνατά φώτα που έριξαν επάνω του η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τα σημερινά λαμπερά εγκαίνια παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού.

Με σημαντικό έλλειμμα προσωπικού, αφού στις προκηρύξεις θέσεων δεν υπήρξε ούτε και κίνητρο, συνεπώς ούτε ενδιαφέρον, και με ασαφές καθεστώς λειτουργίας καθώς υπάγεται στην ΑΕΜΥ ΑΕ, την ανώνυμη εταιρία του υπουργείου Υγείας και όχι στο ΕΣΥ, το νοσοκομείο Σαντορίνης καλείται να καλύψει μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού, μόνιμου και μη, στο νησί.

«Υλοποιείται μια υπόσχεση χρόνων και μια ανάγκη για την τοπική κοινωνία που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο ανοίγει με 120 άτομα προσωπικό (έναντι των 185 ατόμων που προβλέπονται από την Προγραμματική Σύμβαση) και υποσχόμενος πως «σε λίγο διάστημα, θα είναι πλήρες το οργανόγραμμα και από γιατρούς και από νοσηλευτές και από τον αξονικό τομογράφο και θα λειτουργήσει και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως «δεν είχαν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν αυτό το έργο» και πως «επί πέντε χρόνια παρέμεινε κλειδωμένο, αραχνιασμένο, με τον μηχανολογικό εξοπλισμό να σκουριάζει. Εδώ και πέντε χρόνια λουκέτο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε χρόνια… κοσκινίζει εδώ στη Σαντορίνη, προκειμένου αυτό εδώ το νοσοκομείο να αποτελεί μήλον της έριδος και αντικείμενο διεκδίκησης από ιδιωτικά συμφέροντα. Ναι, αλλά εμείς βαρεθήκαμε πια να κοσκινίζουμε και θέλουμε να ζυμώσουμε και να φάμε ψωμί» είπε ο Πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανασυγκρότηση και κυρίως ο τομέας της ΠΦΥ, σημειώνοντας ότι το ταλαιπωρημένο σύστημα στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. «Δεν είναι μόνο η οικονομική δυσπραγία που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Είναι και οι πολιτικές επιλογές. Κάποιοι ήθελαν να είναι η υγεία ένας χώρος από τον οποίο ημέτεροι θα κερδίσουν και λογής συμφέροντα θα ανθίσουν» σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψή του ως Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη, αξιοποιώντας την αποστροφή του Δημάρχου ότι «έχει να έρθει στο νησί Πρωθυπουργός 60 χρόνια, από το 1956 που ήρθε στο νησί λόγω του σεισμού ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

«Αυτή τη φορά όμως δεν έρχεται Πρωθυπουργός εξαιτίας ενός φυσικού φαινομένου, διότι έγινε σεισμός, αλλά διότι υλοποιείται μία ανάγκη για την τοπική κοινωνία και για αυτό το νησί, που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια» είπε ο κ. Τσίπρας.

Υποστελεχωμένο το νοσοκομείο

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η στελέχωση του νοσοκομείου -που έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως προσωπικό στοίχημα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη- κάθε άλλο παρά επαρκής είναι. Στις θέσεις τους βρίσκονται 22 γιατροί, 41 νοσηλευτές, 9 τεχνικοί και 54 διοικητικοί υπάλληλοι (συνολικά 126 άτομα). Ωστόσο, για τις ανάγκες του νοσοκομείου, δυναμικότητας 50 κλινών, είχαν προκηρυχθεί από την ΑΕΜΥ ΑΕ 185 θέσεις προσωπικού. Πέραν του γεγονότος της ελλιπούς στελέχωσης μείζον θέμα για την ουσιαστική λειτουργία του νοσοκομείου αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για 12 μήνες.

Ο θολός δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου απορρέει από την ΑΕΜΥ ΑΕ η οποία δεσμεύεται να το χρηματοδοτήσει εφέτος με 5 εκατ. ευρώ, και να το στελεχώσει είτε με εργαζόμενους με σχέση ιδιωτικού δικαίου είτε με αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, χωρίς να έχει ολοκληρωμένη πρόγραμμα για τη λειτουργία του σε σχέση με τη νοσηλεία και την περίθαλψη των πολιτών. Προφορικά βεβαίως δίδονται αφειδώς διαβεβαιώσεις από τους επικεφαλής της Αριστοτέλους ότι το νοσοκομείο θα είναι όπως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρά τον ιδιωτικό χαρακτήρα που του προσδίδει η λειτουργία του υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΑΕΜΥ ΑΕ.

Σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι εγκαινιάζει ένα νοσοκομείο, όπου δεν έχει προσληφθεί κανένας διευθυντής γιατρός, καμιάς ειδικότητας, ούτε καν για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του νοσοκομείου ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο;» διερωτάται ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Κέλλας. «Μπορεί να λειτουργήσει δευτεροβάθμιο νοσοκομείο χωρίς σχεδόν καμία από τις βασικές ειδικότητες και χωρίς αναισθησιολόγο, δηλαδή με παντελή αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης;» προσθέτει, διαπιστώνοντας πως στην πραγματικότητα μεταφέρεται το Κέντρο Υγείας σε νέες εγκαταστάσεις.

«Ψεύδεται και τάζει ο πρωθυπουργός στο χώρο της Υγείας, εγκαινιάζοντας με φιέστες το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας με γιατρούς του Κέντρου Υγείας. Ενώ γύρω μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε κατάρρευση και ενώ οι πολίτες βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες στα νοσοκομεία, ο κ. Τσίπρας γεμίζει τον ελληνικό λαό με «ΘΑ». Το ψέμα, όμως, «έχει κοντά ποδάρια» και οι πολίτες όποτε και αν στηθούν κάλπες θα του ανταποδώσουν αυτά τα «ΘΑ» δήλωσε η υπεύθυνης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Όταν το νοσοκομείο κτιζόταν, το κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα κατήγγελλε σκάνδαλα. Όταν επιχειρήθηκε να ανοίξει ενταγμένο στην ΑΕΜΥ ως ΝΠΙΔ, διερρήγνυε τα ιμάτια του για την παράδοση της Υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το ότι η ΑΕΜΥ ανήκει 100% στο Δημόσιο το ανακάλυψε προσφάτως, αφού δηλαδή έγινε κυβέρνηση. Σήμερα, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός εγαινίασε ένα νοσοκομείο-σκάνδαλο με το ίδιο σκανδαλώδες καθεστώς που κατήγγελλε ως εκχώρηση σε συμφέροντα μόλις πριν λίγους μήνες. Κλασικός ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή» αναφέρει στην καυστική ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λάρισας, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας στο ΠΟΤΑΜΙ, Κώστας Μπαργιώτας. «Ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει ένα πολυτελές κέλυφος με τρομακτικές ελλείψεις. Ακόμα ένα προβληματικό νοσοκομείο από μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να αξιοποιήσει καν το καθεστώς των ΝΠΙΔ, για να προχωρήσει τουλάχιστον εκεί στις προσλήψεις που δεν μπορεί να κάνει στο ΕΣΥ. Δυστυχώς, θα περάσει καιρός μέχρι να αποκτήσει η Σαντορίνη νοσοκομείο. Προς το παρόν, το Κέντρο Υγείας του νησιού μετακομίζει σε καινούριο κτήριο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση ασκεί και η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ. «Οι ασάφειες σε ζωτικά ζητήματα λειτουργίας, η δήθεν άγνοια και αποστασιοποίηση των κατ’ εξοχήν υπευθύνων παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, η ελλειμματική στελέχωση εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, με χρονιάτικες ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, η αμφίβολη έως αδύνατη λειτουργία πολλών και βασικών ιατρικών τομέων, μας κάνουν πολύ ανήσυχους για τη φροντίδα της υγείας του Σαντορινιού λαού» αναφέρει.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news