facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Aποκλεισμός από θεραπεία ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση

Τον αποκλεισμό από τη θεραπεία δεκάδων ασθενών με ήπια - μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως αναφέρουν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα και την κλινική πρακτική στο όνομα της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και επιστολές τους, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αντιεπιστημονική πράξη και να αποκλείσει από τη θεραπεία δεκάδες ασθενείς με ήπια - μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση.

«Οι ενέργειες αυτές της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προκαλούν τεράστια ερωτηματικά, καθώς δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση. Ουσιαστικά, διαχωρίζουν τους ασθενείς που πρέπει να λάβουν θεραπεία, ανάλογα με το βαθμό βαρύτητας της πάθησής τους, τη στιγμή που η Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα δεν έχει καθιερώσει ευρέως αποδεκτά κριτήρια για την ταξινόμηση της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης σε στάδια βαρύτητας. Μάλιστα, μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ωφελούνται από τη χορήγηση θεραπείας ανεξαρτήτως της βιαίως εκπνεόμενης ζωτικής χωρητικότητας (FVC) και της διαχυτικής ικανότητας (DLCO). Για το λόγο αυτό ο FDA ενέκρινε την χορήγηση θεραπείας σε όλους τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ανεξαρτήτως λειτουργικού ελέγχου», σημειώνουν.

Ωστόσο - συνεχίζουν - η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κατά παρέκκλιση οιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αποφάσισε προσφάτως να αποκλείσει αυτούς τους ασθενείς από τα ενδεδειγμένα θεραπευτικά σχήματα για τη διαχείριση του νοσήματός τους, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως σπάνιο, με υψηλό δείκτη θνησιμότητας και ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της σταδιακής έκπτωσης της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ζητούν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

- Να επιτρέψει στους ασθενείς με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ινωση τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας, δεδομένου του σημαντικού οφέλους που δύνανται να αποκομίσουν από την έγκαιρη έναρξη της αγωγής.

- Αν επιμείνει στην απόφασή της, να τους κοινοποιήσει εγγράφως τους λόγους και τα κριτήρια, βάσει της τρέχουσας επιστημονικής και ιατρικής τεκμηρίωσης, για τον αποκλεισμό των ασθενών με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις διαθέσιμες γι αυτούς εγκεκριμένες θεραπείες.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news