facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Πύρινος εφιάλτης στη Χίο - Καταστράφηκε το 90% των μαστιχόδεντρων

Στην περιοχή μεταξύ των χωριών Βέσσας και Αρμολίων επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού που από το μεσημέρι της Δευτέρας συνεπικουρούνται από στελέχη της Πυροσβεστικής από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη νότια Χίο στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από πεζοπόρο τμήμα της Αθήνας ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται επιπλέον ενίσχυση με οχήματα και πυροσβέστες το βράδυ της Δευτέρας.

Ισχυρά μέτωπα
Στη μάχη με τις φλόγες έχουν πέσει 6 εναέρια πυροσβεστικά μέσα με στόχο να θέσουν το πύρινο μέτωπο υπό έλεγχο πριν πέσει το φως του ήλιου. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συντονίζουν από το ελικόπτερο της πυροσβεστικής στελέχη της Υπηρεσίας με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η φωτιά είναι σε ύφεση.

Στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν εθελοντικές ομάδες παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εστίες έχουν σβήσει ενώ τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα καταβρέχουν ακόμα και τα σημεία όπου δεν υπάρχει πρόβλημα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων τις βραδινές κυρίες ώρες. 

Το πρώτο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση τα Αρμόλια αλλά μακριά από το χωριό και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί, το οποίο βρίσκεται σε σχετική ύφεση και έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.



Σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων
Λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων, όπως γίνεται κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις. 

Στη Χίο έφτασαν με C-130 στελέχη από Πολεμική Αεροπορία, Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό καθώς και 20 άτομα από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πάνω από 90% η καταστροφή στις καλλιέργειες μαστιχόδεντρων
Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Ο Αποστόλου στη Χίο
Την Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. 

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

real



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news