facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Οι 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους (βίντεο)

Η κυβέρνηση παρέλαβε μια χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο ΚΥΣΚΟΙΠ, λέγοντας ότι η Ελλάδα αποτέλεσε το «νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης» και κατηγορώντας το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι ήταν πρόθυμο να «αποδεχτεί το πείραμα της λεηλασίας, αρκεί να συνέχιζε τη διακυβέρνηση».

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι παρά την κατάσταση, η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει τον κοινωνικό προϋπολογισμό και τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τους επτά βασικούς πυλώνες σχεδιασμού της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους:

1) Στην Υγεία ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια βαθιά τομή, προβλέποντας ότι σε λίγους μήνες θα είναι ευδιάκριτη μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ενώ τόνισε πως απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. «Μέσα στο 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πολλούς Δήμους της χώρας» σημείωσε.

2) Όσον αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, είπε ότι επετεύχθη απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, παρά τις απαιτήσεις των θεσμών, ενώ αναφέρθηκε στην καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την επανεκκίνηση της καταβολής των εφάπαξ.

3) Ως τρίτο πυλώνα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «δίχτυ προστασίας» στους πιο αδύναμους συμπολίτες και αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Είχε θεωρηθεί μονομερής ενέργεια. «Με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση περίπου 90 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα και 58 χιλιάδες σε δωρεάν νερό...Διασφαλίζουμε την προστασία των πολιτών, που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα διευρύνονται όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας.

«Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη» σημείωσε.

4) Ως τέταρτο πυλώνα παρουσίασε την προστασία της εργασίας, καθώς «μετά από χρόνια ασυδοσίας και σάρωσης κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, το πρώτο κομμάτι της προσπάθειας αφορά στις εργασιακές σχέσεις».

«Η οικονομική κρίση ισοπέδωσε το περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων. Η βασική μας επιδίωξη είναι η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης» σημείωσε, τονίζοντας ότι όλοι κατανοούν πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και πως επιδίωξη της κυβέρνηση είναι να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην απελευθερωθούν οι μαζικές απολύσεις, να αποτραπεί το lockout κ.α.

5) Όσον αφορά στην ανεργία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, «που βλέπουμε σταδιακά να αποκλιμακώνεται, είναι στο 23%».

«Τα προγράμματα για τους ανέργους είναι τμήμα της δουλειάς μας στη μάχη για την ανάσχεση της ανεργίας. Το προηγούμενο διάστημα τα προγράμματα ήταν σχεδιασμένα όχι για να επουλώνουν αλλά να εντείνουν την εκμετάλλευση. Μεγάλο μέρος των χρημάτων πήγαινε στις τσέπες ιδιωτικών ΙΕΚ» είπε, προσθέτοντας πως επανασχεδιάστηκαν τα κοινωφελή προγράμματα των δήμων.

Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις».

6) Έκτος πυλώνας, συνέχισε, είναι η στεγαστική πολιτική, με πρώτο καθήκον την προστασία της 1ης κατοικίας, που, όπως είπε, επετεύχθη με την πρόσφατη συμφωνία. Σχετικά, με τα δάνεια, είπε πως ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και να προστατεύει 2 στους 3 δανειολήπτες. Αναφέρθηκε επίσης στο «εκρηκτικό πρόβλημα της αστεγίας», κάνοντας λόγο για συγκρότηση φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κρατικά διαμερίσματα που σώθηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

7) Ο έβδομος πυλώνας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η παιδεία, με κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού να αφορά ειδικές μέριμνες στον χώρο της εκπαίδευσης, με διεύρυνση του πλαισίου εκπαιδευτικής στήριξης. Ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης, και ενισχύεται το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων γενικής εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, σημείωσε.

Επίσης, αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, υπογράμμισε τη σημασία του στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφυγικών πληθυσμών. «Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείων» είπε, δηλώνοντας πως μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν 800 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Κλείνοντας, εξήγγειλε δέσμη μέτρων που προορίζονται να αμβλύνουν την «πληγή», όπως τη χαρακτήρισε, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που περιλαμβάνουν πλήρη απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από φαρμακευτική δαπάνη, διατήρηση παροχών σε χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, μέριμνα για ηλικιωμένα ζευγάρια κ.α. Οι παρεμβάσεις αυτές, είπε, ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, εξήγγειλε:

α) Πλήρη απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.
β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.
γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.
δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news