facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Από την 1η Αυγούστου το μαχαίρι στις επικουρικές

Η πρώτη «φουρνιά» ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το απόγευμα της 1ης Αυγούστου ενώ ο κύριος όγκος των νέων επαναυπολογισμένων επικουρικών θα πιστωθεί στους λογαριασμούς το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Παρά τις αρχικές φιλόδοξες εκτιμήσεις η ΗΔΙΚΑ έχει επαναυπολογήσει μέχρι σήμερα το 40% των επικουρικών, δηλαδή 450.000 ποσά συντάξεων (λόγω δυσπραγίας του δημοσίου εν μέσω θέρους σε συνδυασμό με μπουκοτάζ κάποιων υπαλλήλων όπως άφησαν να εννοηθεί στελέχη του υπουργείου).

Η εκτίμηση ότι περικοπές από 2 ευρώ έως 350 ευρώ ( -40%) θα υποστούν περίπου 250.000 συντάξεις δεν έχει αλλάξει καθώς συνεχίζεται η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων σε αρκετές περιπτώσεις γλιτώνουν τις μειώσεις , συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ.

Οι περικοπές ισχύουν από την 1η Ιουνίου. Τα αναδρομικά ποσά θα παρακρατηθούν ισόποσα από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
ΕΚΑΣ : Την ερχόμενη εβδομάδα στο ΚΥΣΚΟΙΠ θα ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ. Το κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί θα προέρχεται από το πλεόνασμα και όπως τόνισε ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος , ενημερώνοντας του δημοσιογράφους, για την χρήση του δεν απαιτείται η έγκριση των θεσμών . Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να προσδιορίσει τη μορφή της ενίσχυσης , προσθέτοντας ότι δεν θα είναι επιδότηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ αφού οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν ενταχθεί ήδη στα κοινωνικά τιμολόγια .

Οι « χαμένοι» που θα φθάσουν συνολικά τις 380.000 , σύμφωνα με τον υπουργό, θα ενισχύονται κάθε χρόνο έως το 2018 που αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων , από τον οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψουν αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις!!
Στο μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε ότι η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ θα κρίνει αποφασιστικά τη στάση των δανειστών στο θέμα των ομαδικών απολύσεων κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός εθνικού και ενός ευρωπαϊκού μετώπου ενώ η συμφωνία 5 σημείων των κοινωνικών εταίρων ( που έχει γκρίζα σημεία όσον αφορά τις απόψεις των εργοδοτών στο θέμα των απολύσεων) κατά τον κ. Κατρούγκαλο θα αποτελέσει ενισχυτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις .

Το κείμενο συμφωνίας αποσαφηνίζει ότι εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων , τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και τις ήπιες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να παραδώσει το προσχέδιο του πορίσματός της έως την ερχόμενη εβδομάδα ενώ το τελικό πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες , οι συστάσεις τις επιτροπής είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς πλην των βέλτιστων ευρωπαικών πρακτικών λαμβάνεται υπόψη και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στη χώρα μας .
Για τα λουκέτα των μεγάλων επιχειρήσεων ( με το βλέμμα στραμμένο και στις τηλεοπτικές άδειες) ο κ. Κατρούγκαλος είπε « Πρέπει να επέμβουμε για να σταματήσει ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Στο σκοτάδι ζουν αυτοί που δε θέλουν τη δημοκρατία. Δε μπορεί να βγάζει χρήματα όποιος έχει γνωριμία με τον υπουργό η όποιος έχει μέσο ενημέρωσης να παίρνει δάνειο»
Για την αναθεώρηση του συντάγματος ο κ. Κατρούγκαλος , είπε ότι προσωπική του γνώμη την οποία θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό είναι πρέπει να υπάρξει συνταγματικό δικαστήριο και να προωθηθούν σαρωτικές αλλαγές.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news