facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει για αγνοούμενους και κατοχή στην Κύπρο

Λύπη εκφράζει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «απουσία κάθε αντίδρασης από πλευράς τουρκικών αρχών μέχρι στιγμής» στις εκκλήσεις να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για αγνοούμενους της Κύπρου και κατεχόμενες περιουσίες στο ψευδοκράτος.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Υπουργών που συνεδρίασε μεταξύ 7-9 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση των αποφάσεων εκ μέρους της Τουρκίας, αναφέρει ότι ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ έθεσε το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, με επιστολή του στις 28 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Η παρέμβαση Ζάγκλαντ ζητήθηκε εκ νέου από την Επιτροπή Υπουργών, κατά την τελευταία ανασκόπηση προόδου της υλοποίηση των αποφάσεων του δικαστηρίου στις υποθέσεις «Βαρνάβα και άλλοι κατά Τουρκίας» και της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη».

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Υπουργών επαναλαμβάνει την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας για καταβολή των αποζημιώσεων, καταδικάζει την απουσία προόδου και προτρέπει την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Το ζήτημα θα επανεξεταστεί σε επόμενη συνεδρία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εξετάζοντας, παράλληλα την απόφαση του ΕΔΑΔ επί της 4ης διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», το Συμβούλιο της Ευρώπης επαναλαμβάνει την υποχρέωση της Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν τον Μάιο του 2014, συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ, συν τους τόκους.

Το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών εκτοπισμένων θα συζητηθεί εκ νέου τον Μάρτιο του 2017.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news