facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Δύο νέα υποβρύχια απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό [εικόνες]

Στη δύναμη του Στόλου εντάχθηκαν από την Πέμπτη δύο νέα υποβρύχια κλάσεως 214 AIP κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 
Πρόκειται για τα υποβρύχια Κατσώνης και Ματρώζος, ενώ έχει προηγηθεί η ένταξη στο στόλο των υποβρυχίων κλάσεως 214 ΑΙΡ Παπανικολής και Πιπίνος και του εκσυγχρονισμένου Ωκεανός.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραλαμβάνοντας από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ένα ομοίωμα υποβρυχίου 214 σε ανάμνηση της σημερινής ημέρας, ευχήθηκε στα πληρώματα να φανούν αντάξια έναντι των προγόνων, που μας δίνουν τη δυνατότητα να θυμόμαστε το χρέος και τις παραδόσεις μας. Για να συμπληρώσει με έμφαση ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η Πολιτεία θα πράξει το χρέος της έστω και εάν έχει καθυστερήσεις.
Ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στις «σκοτεινές και δύσκολες» ημέρες που πέρασαν μέχρι τη σημερινή ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό των δύο νέων υποβρυχίων, που όπως είπε αποτελούν ισχυρότατο μέσο στην εθνική άμυνα.
Παράλληλα εξήρε την προσφορά των εργαζομένων στην ολοκλήρωση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι απέδειξε πως δεν έχουμε ανάγκη ούτε από μεσάζοντες ούτε από εκπροσώπους ούτε από ξένους.
Η τεχνογνωσία που διαθέτουμε κάνει θαύματα, κατέληξε.
Ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα των υποβρυχίων έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο από νομικής και τεχνικής φύσεως ζήτημα, που είχε αίσια έκβαση με την ανάληψη ενός λελογισμένου ρίσκου από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ικανότητα της χώρας στην κατασκευή υψηλών προδιαγραφών οπλικών συστημάτων, επισημαίνοντας ότι το 60% των εργασιών συντήρησης και επισκευής των πλοίων του Στόλου εκτελείται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Επανέλαβε δε ότι εντός διετίας θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα ναυπήγησης των πυραυλακάτων Καραθανάσης και Βλαχάκος καθώς και επισκευής της πυραυλακάτου Μυκόνιος.
Τα νέα υποβρύχια αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος και ενισχύουν το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Δίνουν δε ισχυρό μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικότητας για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, υπογράμμισε.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε για μια ημέρα ορόσημο μέσα από μία δύσκολη διαδρομή, που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε σήμερα με την παραλαβή των τελευταίων υποβρυχίων.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος αποδεικνύει τις αυξημένες δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ενώ το κόστος του ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, πρόοσέθεσε.
Τα δύο νέα υποβρύχια ενισχύουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι τα νέα στολίδια του ελληνικού οπλοστασίου, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστες δυνατότητες και οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν ισχυρότατο αποτρεπτικό όπλο στην υπηρεσία του ελληνικού και παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, κατέληξε.
Τόσο ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκαναν μνεία στον επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ανάδοχος του υποβρυχίου Ματρώζωος -του δευτέρου πλοίου του Στόλου που φέρει αυτό το όνομα ήταν επιχειρηματίας ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.
Ανάδοχος του υποβρυχίου Κατσώνη -του τρίτου κατά σειρά πλοίου του Στόλου με αυτό το όνομα- ήταν ο πλοίαρχος σε πολεμική διαθεσιμότητα Δημήτρης Μητσάκος. Ήταν κυβερνήτης της πυραυλακάτου Φαέθων που βυθίστηκε από τους Τούρκους στα γεγονότα του 1964 στην Κύπρο.
Οι ανάδοχοι των πλοίων ευχήθηκαν καλούς πλόες, με το Δημήτρη Μητσάκο να συμπληρώνει σε ειρηνικά νερά.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι του προέδρου της Βουλής και των κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά. επίσημοι.
Πηγή φωτογραφιών: Menelaos Myrillas / SOOC/ 
iefimerida


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news