facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ανατροπές στις ισπανικές εκλογές

Tα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Ισπανία ανέτρεψαν τα exit polls ως προς την κατατάξη των κομμάτων. Το Λαϊκό κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι παραμένει στην πρώτη θέση και καταλαμβάνει περίπου 136 έδρες, με ποσοστό 32,8%.

Ωστόσο στη δεύτερη θέση περνούν οι Σοσιαλιστές (PSOE) με 86 έδρες (ποσοστό 22,8%), ενώ οι Unidos Podemos καταλαμβάνουν τελικά την τρίτη θέση και όχι τη δεύτερη, όπως διαφαινόταν με βάση τα exit polls. Συγκεντρώνουν 71 έδρες με ποσοστό περίπου 21%.

Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν το 12,9% των ψήφων και αναμένεται στη νέα βουλή να έχουν 32 βουλευτές. H ενσωμάτωση αφορά το 92% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.

Θέμα αυτοδυναμίας προφανώς δεν τίθεται καθώς ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 176 έδρες στην ισπανική βουλή των συνολικά 350 εδρών. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση στις κάλπες διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς πήγε να ψηφίσει μόλις το 51,2% των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, το Λαϊκό Κόμμα προηγείτο με 28,5%, ακολουθούσε το Podemos με 25,6%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22% και οι Ciudadanos με 11,8%.

Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν' αλλάξει σελίδα.

Ο εκπρόσωπος των Ciudadanos, ο ΓΓ τους Χουάν Μανουέλ Βιλιέγας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα στη διάρκεια της νύκτας, τα ποσοστά του κόμματος θα βελτιωθούν.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2015 το Λαικό κόμμα είχε συγκεντρώσει 123 έδρες, οι σοσιαλιστές 90, οι Podemos 69 και οι Ciudadanos 40.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news