facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να εγείρει νέες απαιτήσεις στα εργασιακά

Την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και την ενίσχυση του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών) θέτει ως πρώτη προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης προς τους δημοσιογράφους. Ταυτόχρονα όμως δεν αποκλείει νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ.

Η ενίσχυση του ΟΜΕΔ σχετίζεται με την άποψη του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να λαμβάνονται από ένα δημόσιο φορέα, αν όχι από το ανώτατο συμβούλιο εργασίας (στο οποίο προΐσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας) όπως ισχύει σήμερα.

Παρόλα αυτά ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να θέσει νέες απαιτήσεις σε σχέση με το εργασιακό, το οποίο πρέπει να έχει θεσπιστεί έως το προσεχές φθινόπωρο. Όπως ο ίδιος τόνισε, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητήσει τίποτα άλλο εκτός από τους τρεις άξονες που ορίζει το συμπληρωματικό μνημόνιο δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης πως δεν έχει τεθεί με ρητό τρόπο θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα από τους θεσμούς. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ακόμα ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην χειροτερέψει το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων (αύξηση από 5% σε 10%) όπως πιέζει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κτλ) για τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού και έτσι η μη εφαρμογή της ισχύουσας διάταξης που προβλέπει πως μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο εθνικός κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν θέλουμε τις ενώσεις προσώπων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά τα σωματεία».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος γνωστοποίησε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο στην Αθήνα με θέμα το εργασιακό.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news