facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΕΕ: Πρώτο «ναι» στην παράταση κυρώσεων κατά Ρωσίας

Οι πρεσβευτές των 28 της ΕΕ ενέκριναν την παράταση, για έξι μήνες, των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη η επίσημη απόφαση για την παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 των κυρώσεων, οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουλίου.

Οι κυρώσεις αφορούν κυρίως τις τράπεζες και τις ρωσικές πετρελαϊκές και αμυντικές επιχειρήσεις και έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα ατην οικονομία της Ρωσίας, η οποία σε αντίποινα επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτο-διατροφικών προϊόντων από την ΕΕ.

Αρχικά οι Ευρωπαίοι αναμενόταν να εγκρίνουν οριστικά τις κυρώσεις την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου το ζήτημα να έχει διευθετηθεί πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής (28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες), η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, Γαλλία και Βρετανία, πρέπει να ενημερώσουν προηγουμένως τα Κοινοβούλιά τους, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Επισκεπτόμενος το Παρίσι, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» από τις κυρώσεις.

Τη Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι «προς το παρόν» δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι προκειμένου να μελετηθεί μια άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να μελετηθούν «ανοίγματα» στο θέμα των κυρώσεων.

Στα τέλη Μαΐου, ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε εκτιμήσει ως πιθανή μια «σταδιακή άρση» των κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών ειρήνης.

Άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα ή η Κύπρος δεν έχουν κρύψει την έλλειψη ενθουσιασμού τους για την παράταση των μέτρων.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news