facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ο Καμμένος εξαγγέλλει παραγωγή ρωσικών Καλάσνικοφ στο Αίγιο

Την παραγωγή ρωσικών καλάσνικοφ από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) στο Αίγιο προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι μόλις αρθεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Μόσχα τότε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας θα συνάψει συμφωνία με τη ρωσική πλευρά για την παραγωγή (χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για κατασκευή ή συναρμολόγηση των αυτόματων όπλων) ρωσικών καλάσνικοφ τα οποία μάλιστα θα λάβουνκαι πιστοποιητικό από το ΝΑΤΟ. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ρώτησε τον κ. Καμμένο αν το ΝΑΤΟ θα πάρει «καλάσνικοφ» και τότε ο υπουργός Άμυνας απάντησε: «Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε την μεγάλη σημασία που έχει η επέκταση των συνεργασιών των αμυντικών μας βιομηχανιών με άλλες βιομηχανίες. «Γιατί;» αναρωτήθηκε ο κ. Καμμένος και τόνισε: «Διότι, η Ελλάδα, καταρχήν, μπορεί να προσφέρει, έχοντας τη συμπαραγωγή ενός προϊόντος με μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ε.Ε., τη δυνατότητα πιστοποίησης του προϊόντος, δηλαδή να πιστοποιηθεί ένα προϊόν το οποίο παράγεται σήμερα στη Ρωσία. Θα ήθελα να σας πω, ότι μόλις τελειώσει το θέμα του εμπάργκο, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για την παραγωγή του «καλάσνικοφ» στην Πάτρα. Μόλις τελειώσει το θέμα των μέτρων του εμπάργκο, θα ξεκινήσει η συμπαραγωγή. Τί δίνει αυτό και για ποιο λόγο να έρθουν να συνεργαστούν με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Για έναν κύριο λόγο. Διότι, το προϊόν το οποίο θα παραχθεί στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πάρει το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε».

Μετά την αποκάλυψη αυτή του Πάνου Καμμένου το λόγο έλαβε ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης.«Λέτε «καλάσνικοφ» στο Αίγιο;» ρώτησε τον υπουργό Άμυνας ο εισηγητής της ΝΔ.

«Ναι, βεβαίως» απάντησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά της εταιρείας. Δεν μπορούμε ακόμη να ξεκινήσουμε την παραγωγή λόγω των μέτρων του εμπάργκο που υπάρχει, όμως είμαστε έτοιμοι με το που θα αρθούν τα μέτρα, θα προχωρήσουμε στη σύναψη, μάλλον η συμφωνία έχει γίνει - το MοU - στην αρχή της παραγωγής».

«Με συγχωρείτε, αλλά σας διακόπτω, γιατί η διατύπωση ήταν τέτοια. Θα πάρει το ΝΑΤΟ καλάσνικοφ;» παρενέβη η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ» είπε ο Πάνος Καμμένος. «Βέβαια» συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «αυτό ισχύει και για άλλα προϊόντα και αυτή τη στιγμή θα ήθελα να σας πω, ότι με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουμε προχωρήσει στην ενεργοποίηση συμφωνιών, όπως για παράδειγμα με την Ινδία για το «ΑΡΤΕΜΙΣ». Προσφορές οι οποίες είχαν συζητηθεί κατά το παρελθόν στη Βουλή και τις οποίες τις βρήκαμε «θαμμένες». Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η ΕΑΒ, ήδη επεκτείνει τη συνεργασία της με την «Lockheed Martin» και την «Daso» στα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια και παράλληλα, εξετάζει συμφωνίες και με την Αίγυπτο για τη συντήρηση των αεροσκαφών αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news