facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γιούνκερ: Τελικά το δημοψήφισμα αφορούσε περισσότερο στον ρόλο του Τσίπρα στην Ελλάδα

Τις διαφορές ανάμεσα σε ελληνικό και βρετανικό δημοψήφισμα αναλύει στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Έγινε ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας προεκλογικά» τονίζει χαρακτηριστικά.

Στην ολοσέλιδη συνέντευξη ο Γερμανός δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, επιχειρεί παραλληλισμό του δημοψηφίσματος που έγινε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 με αυτό που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Βρετανία, από το οποίο κρίνεται και το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά την προειδοποίηση που είχε ο ίδιος απευθύνει τότε στους Έλληνες ψηφοφόρους, εκείνοι απάντησαν με ένα «Όχι».

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανήκει στους φίλους μου, έθεσε ένα ερώτημα στο δημοψήφισμα που δεν ετίθετο εκείνη τη στιγμή ως τέτοιο. Η τελευταία πρόταση της Ε.Ε. προς την ελληνική πλευρά δεν αφορούσε πλέον στο θέμα του δημοψηφίσματος και οι προειδοποιήσεις μου αφορούσαν ακριβώς σε αυτό» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να προσθέσει ότι «για μένα ήταν σημαντικό να πω στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το δημοψήφισμα κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ, αλλά τελικά το δημοψήφισμα αφορούσε λιγότερο στον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. και περισσότερο τον ρόλο του κυρίου Τσίπρα στην Ελλάδα. Ήθελε νέα εντολή και την έλαβε. Και πολύ σύντομα συμφώνησε μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε έναν δρόμο που δεν ήταν οπωσδήποτε σε συμφωνία με αυτόν που προπαγάνδιζε στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Αυτό δεν ήταν η δική μου ανησυχία, αλλά αυτή του κ. Τσίπρα».

Στην επιμονή του Γερμανού δημοσιογράφου για το εάν το «όχι» των Ελλήνων τον ώθησε να κρατήσει απόσταση και να μην πει καθαρά τη γνώμη του στους Βρετανούς, ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ότι η προειδοποίησή του αφορούσε στο ότι το ερώτημα ήταν ξεπερασμένο.

«Πριν από το δημοψήφισμα μίλησα καθαρή γλώσσα για να μην κατηγορηθεί αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είπε πως θα γινόταν τελικά το αντίθετο από τις υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από το δημοψήφισμα. Στη συζήτηση για το Brexit μίλησα ελάχιστα, γιατί είχα την εντύπωση ότι θα εκλαμβανόταν ως πρόκληση, εάν η Κομισιόν αναμειγνυόταν στην προεκλογική εκστρατεία. Έτσι, παρά το ταμπεραμέντο μου, επέβαλα αυτοσυγκράτηση».

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news