facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τέσσερις συλλήψεις για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση το πρωί της Τρίτης, σε μια εμπορική κι ιστορική συνοικία στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι τέσσερις ύποπτοι οδηγήθηκαν στην έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας όπου ανακρίνονται, υπογραμμίζει το τουρκικό πρακτορείο χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, εκ των οποίων επτά αστυνομικοί, σε μια χώρα που έχει ήδη πληγεί από σειρά επιθέσεων που αποδίδονται στους τζιχαντιστές και τους κούρδους αντάρτες. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "έδειξε" ως υπεύθυνους τους κούρδους αντάρτες του PKK.

"Επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με παγιδευμένο όχημα που είχε στόχο αστυνομικούς των ειδικών μονάδων για την καταστολή των ταραχών", δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον τόπο της επίθεσης, για την οποία ουδείς έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

Ο τρόπος που έγινε αυτή η επίθεση, που απ' ό,τι φαίνεται δεν είχε στόχο τους τουρίστες, ανταποκρίνεται σ' αυτόν του PKK, των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ο Μετέ Γιαράρ, ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χασεκί όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του, "έδειξε" ως υπεύθυνους τους κούρδους αντάρτες του PKK. "Δεν είναι κάτι νέο το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση (όπως αποκαλεί επισήμως η τουρκική κυβέρνηση το PKK) επεκτείνει τις επιθέσεις της στις πόλεις", δήλωσε προσθέτοντας πως η μάχη εναντίον των "τρομοκρατών" θα συνεχιστεί "μέχρι τέλους" και πως η επίθεση ήταν "ασυγχώρητη".

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από απόσταση σε ώρα αιχμής, γύρω στις 08:40 (ώρα Ελλάδας) κατά τη διέλευση ενός λεωφορείου που μετέφερε μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Η επίθεση σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα του Ραμαζανιού, του μουσουλμανικού μήνα νηστείας.

Πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς τον τόπο της έκρηξης, ο οποίος έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.

Η σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον σταθμό Βεζνέτσιλερ του τραμ, κοντά στα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου, όπως το τέμενος Σουλεϊμανιγέ. Ο σταθμός του τραμ έκλεισε.

Η ζώνη αυτή βρίσκεται επίσης κοντά στο Μεγάλο Παζάρι και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Οι εξετάσεις σ' αυτό το τελευταίο αναβλήθηκαν, ενώ το κτίριο του πανεπιστημίου υπέστη επίσης ζημιές. Ένα τέμενος της οθωμανικής περιόδου και μια εστία θηλέων υπέστησαν επίσης ζημιές.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε μετά την επίθεση πως "η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται με αποτελεσματικότητα εναντίον των τρομοκρατών (του PKK) και του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)".

"Βλέπουμε πώς αυτοί οι τρομοκράτες είναι ασυνείδητοι και βάζουν στόχο αθώους ανθρώπους στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού", δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Από την έκρηξη έσπασαν οι βιτρίνες των γειτονικών καταστημάτων και πολλά οχήματα υπέστησαν ζημιές.
"Ήταν σαν σεισμός", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο CNN-Turk.
Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση καθώς και το λεωφορείο της αστυνομίας, το οποίο είχε στόχο, απανθρακώθηκαν από την έκρηξη που ακούσθηκε σε απόσταση χιλιομέτρων

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news