facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Στον «πάγο» για έναν ακόμη χρόνο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

«Στον πάγο» βάζει η κυβέρνηση τα σχέδια για περαιρτέρω μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προκειμένου να εξισωθούν από 1.1.2017 με τις εμπορικές.

Παρότι η διόρθωση των αντικειμενικών τιμών αποτελεί δέσμευση στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποδέχτηκαν, να αναβληθεί η ανακοίνωση νέων αντικειμενικών τιμών που αναμενόταν στα τέλη του 2016, για έως και ένα χρόνο αργότερα, στο β΄εξάμηνο του 2017, με προοπτική να ισχύσουν από από τότε ή από 1.1.2018.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αποτυπωθεί και στο «συμπληρωμένο Μνημόνιο» που αναμένεται να επικυρωθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και του ESM, που θα επικυρώσουν το κλείσιμο της α΄αξιολόγησης, βάζοντας όμως από τώρα τις βάσεις για τα μέτρα που θα απασχολήσουν στη δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο.

Ετσι και το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, στην καλύτερη περίπτωση, τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, αφού ο ΕΝΦΙΑ ούτε καταργείται ούτε μειώνεται, αλλά θα παραμείνει και θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις εμπορικές τιμές.

Από τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες θα είναι «παγωμένες» μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 η κυβέρνηση δεν θα υποχρεωθεί το επόμενο έτος να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ενώ διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ και το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση, προέβλεπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

Το σχέδιο όμως αυτό αναβάλλεται και για το 2017 ο ΕΝΦΙΑ στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση κατά 4% έως 19% των αντικειμενικών αξιών, το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να τις ξεπερνούν και πάνω από 50%.

Τα προάστια
Σε αρκετές περιοχές, κυρίως στα λεγόμενα ακριβά προάστια, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα υπερβαίνοντας τις τιμές που επικρατούν στην αγορά. Μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο τιμών (αντικειμενικών και εμπορικών αξιών) καταγράφονται σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, με τις μεγαλύτερες άνω του 30% να παρατηρούνται στον Χολαργό, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, τη Βούλα, στο Παλαιό Φάληρο, στη Γλυφάδα, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη, στον Πειραιά αλλά και στο Μοσχάτο και στην Καλλιθέα. Για παράδειγμα, στην Κηφισιά η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής από 64% που ήταν μετά τη μείωση των τιμών ζώνης μειώθηκε ελαφρώς στο 57,81%. Στη Γλυφάδα η διαφορά από 70,83% που ήταν περιορίστηκε στο 62,5%, διατηρώντας τις στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων αλλά και τις φορολογικές αδικίες για τους φορολογουμένους οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους με βάση την πλασματική αντικειμενική αξία και όχι την πραγματική τιμή. Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ που θα έρθει φέτος τον Αύγουστο θα είναι φουσκωμένος για περισσότερους από 600.000 φορολογουμένους με μεσαία ακίνητη περιουσία, για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, για ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις.

Με τις αλλαγές, 300.000 νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο μετά τη μείωση του αφορολογήτου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ.

Επιβαρύνσεις έως και 25% προβλέπονται και για όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα, ενώ αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου τα οποία θεωρούνται αγροτεμάχια μπαίνουν για πρώτη φορά στο κάδρο του συμπληρωματικού φόρου. Για πρώτη φορά άλλωστε μπαίνει φόρος και στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα νομικά πρόσωπα.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν τον Αύγουστο προκειμένου να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

eleftherostypos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news