facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Μεταμεσονύχτια συμφωνία για τις «ουρές» της αξιολόγησης

Mε (μία ακόμη ) μεταμεσονύκτια συμφωνία φαίνονται να κλείνουν οριστικά οι «ουρές» της αξιολόγησης -συμφωνία, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στις τουλάχιστον τέσσερις τροπολογίες που θα φέρει η κυβέρνηση σήμερα και αύριο στη Βουλή.

Σε νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία και μισή τα ξημερώματα έκλεισαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και τα τελευταία μέτωπα, καίτοι φαίνεται πως παραμένουν ανοιχτές κάποιες γκρίζες ζώνες.

Τα κόκκινα δάνεια και ο ΑΔΜΗΕ

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα του ΕΚΑΣ έκλεισε, το ζήτημα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου εξακολουθεί να έχει εκκρεμότητες αλλά «συμφωνήθηκε πως θα διευθετηθεί χωρίς νέα τηλεδιάσκεψη», ενώ σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ κυβέρνηση και πιστωτές συμφώνησαν πως δεν θα ιδιωτικοποιηθεί.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων τα σενάρια είναι δύο -είτε η διευθέτηση της εκκρεμότητας το επόμενο διάστημα, είτε η παραπομπή της στον Σεπτέμβριο.

Δεν θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ

Σε ό,τι αφορά το θερμό ζήτημα του ΕΚΑΣ συμφωνήθηκε ότι η τροπολογία για τον νέο υπολογισμό του και τα κριτήρια που θα πληρούν οι δικαιούχοι θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου του 2016, άρα δεν επιστραφεί.

Θα βρεθεί επίσης «λογιστικός τρόπος», όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ώστε να μην επιστραφεί ούτε το ΕΚΑΣ του Ιουνίου, ενώ τα σενάρια για την κάλυψη των 80 εκατομμυρίων ευρώ που είναι η «τρύπα» στα έσοδα από τη μη επιστροφή είναι δύο: Είτε η κάλυψή της από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, είτε η ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ -δηλαδή από το 2019, αντί του 2020.

Συμφωνία υπήρξε επίσης, κατά κυβερνητικές πηγές, στην νυχτερινή τηλεδιάσκεψη και για το θέμα των συντάξεων του ΟΓΑ στην περιφέρεια και σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και σε εκείνο των αναπηρικών συντάξεων.

Κατόπιν όλων αυτών η κυβέρνηση προσδοκά ότι μέχρι αύριο θα έχουν ψηφιστεί όλες οι αναγκαίες τροπολογίες -οι οποίες θα κατατεθούν σε διακρατικές συμβάσεις που έρχονται προς κύρωση στη Βουλή - και την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα αποφασιστεί η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news