facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Κάμερον: Δεν θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 αυτή τη στιγμή

Παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις των Βρυξελλών, ο Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας σε αυτό το στάδιο και ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Ο κ. Κάμερον, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, προχώρησε στην δήλωση αυτή στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα… Είμαι σαφής και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε το πρωί σε αυτό. Η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή […]. Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτή τη φάση. Αυτή είναι η κυρίαρχη απόφασή μας και είναι μια απόφαση που θα λάβει η Βρετανία και μόνο η Βρετανία» τόνισε ο κ. Κάμερον, που είχε αποφύγει να προχωρήσει σε δηλώσεις μέχρι σήμερα. 
Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. «Πρέπει να διευκρινίσουμε τί σχέση θέλουμε με την Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Από την Παρασκευή, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση του Βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν ότι το «διαζύγιο» πρέπει να βγει το γρηγορότερο δυνατό. Πριν από μερικές ώρες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, εάν δεν ενεργοποιηθεί πρώτα το άρθρο 50. 
Κατά την δήλωσή παραίτησής του την Παρασκευή, ο κ. Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δεν θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων αυτών αλλά ότι αυτό το έργο θα αναλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Κάμερον: Δεν θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 αυτή τη στιγμή
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, ο επόμενος πρωθυπουργός θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που ανακοινώθηκε από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος την οποία έθεσε σε κίνηση η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.
Κομισιόν Καμία διαπραγμάτευση μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 
«Περιμένουμε ενημέρωση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για να ακολουθήσουν με οργανωμένο τρόπο όλες οι διαδικασίες» ξεκαθάρισε το μεσημέρι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που παράλληλα επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα συγκροτήσει επιτροπή για τη διαχείριση του Brexit.
Μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας θα πρέπει, όπως ανέφερε, να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Η επίσημη υποβολή αιτήματος για αποχώρηση από την Ένωση αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία εκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύει από την Παρασκευή ότι επιθυμούν να επισπευστούν οι διαδικασίες, δείχνοντας ότι επιθυμούν ένα διαζύγιο-εξπρές από τη Βρετανία. 
Κάμερον: Δεν θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 αυτή τη στιγμή
Αντίθετα, το Βερολίνο φαίνεται ότι «υιοθετεί» μια πιο χαλαρή στάση ως το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας αλλά τάσσεται κατά μιας ειδικής μεταχείρισης.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει «μπαράζ» διαβουλεύσεων ώστε το «διαζύγιο» να μην είναι επώδυνο για καμία από τις δύο πλευρές. Στο ίδιο πνεύμα φαίνεται ότι κινούνται και η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβακία. 
Τον Σεπτέμβριο οι διαπραγματεύσεις λέει και το στρατόπεδο του Brexit 
Στο δρόμο που χάραξε ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται ότι ακολουθεί και το στρατόπεδο του Brexit, Μάθιου Έλιος που συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. 
 «Δεν νομίζω ότι πρέπει να βιάσουμε αυτή τη διαδικασία» είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, και συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας γίνονταν συζητήσεις για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως –κυριολεκτικά το πρωί της Παρασκευής- αλλά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δικαίως πάτησε φρένο και έτσι η σκόνη θα καθίσει λίγο, οι άνθρωποι θα φύγουν διακοπές θα γίνουν ορισμένες άτυπες συζητήσεις και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα το σκεφτούμε». 
Προσπάθεια εφησυχασμού και από τον Όσμπορν 
Σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ ΄Οσμπορν παραχώρησε σήμερα το πρωί έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία διαβεβαίωνε ότι η βρετανική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι μόνο η Βρετανία μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 –μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις πιέσεις των Ευρωπαίων για γρήγορο διαζύγιο. «Κατά την άποψή μου, πρέπει να το κάνουμε όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες διευθετήσεις που επιζητούμε με τους ευρωπαίους γείτονές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τους τόνους έριξε ακόμα και ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. 
Η ειδική ομάδα Brexit
Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η ειδική ομάδα θα αρχίσει να προετοιμάζει το Brexit και υπογράμμισε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Τόσο η Σκωτία όσο και η Ιρλανδία έχουν διαχωρίσει τη στάση τους, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η ομάδα αυτή «θα διασφαλίσει ότι έχουμε κάνει την προεργασία για έναν νέο πρωθυπουργό» και κατά τη συνέπεια το έργο της είναι να προετοιμάσει «όλο το εύρος των ζητημάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε, όπως τα θέματα μετάβασης», ανέφερε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Διευκρίνισε δε, ότι δεν θα λαμβάνει αποφάσεις δεδομένου ότι η ομάδα αυτή δεν θα λαμβάνει αποφάσεις, έργο που θα αναλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός και η νέα του κυβέρνηση. 

ethnos


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news