facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Εντατικά μαθήματα σε 50 «Ράμπο» με... δάσκαλο τον Μπόργιανς

Ταξίδι στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας για να πάρουν μαθήματα πάταξης της φοροδιαφυγής αλά... γερμανικά, ετοιμάζουν οι πρώτοι 25 «επίλεκτοι» κομάντο στις αρχές Ιουλίου.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον Ιανουάριο παίρνει σάρκα και οστά, με τον Νόρμπερτ Μπόργιανς να «φιλοξενεί» τους πρώτους ελεγκτές για να τους μεταδώσει τα γερμανικά φώτα στον αγώνα κατά των φοροφυγάδων.
Υπάλληλοι από το υπουργείο Οικονομικών, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ, τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος, ακόμη και από την Οικονομική Αστυνομία αλλά και φοροελεγκτές θα βρεθούν στις υπηρεσίες του γερμανικού κρατιδίου, για να δουν πώς οι συνάδελφοί τους πατάσσουν το φορο-έγκλημα.
Διασταύρωση στοιχείων, οριζόντιοι έλεγχοι, «σπάσιμο» και ανάγνωση λιστών φοροδιαφυγής είναι μερικές από τις πρακτικές, στις οποίες θα εκπαιδευτούν οι 25 πρώτοι, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να πάρουν σειρά και άλλοι 25 συνάδελφοί τους.
Αναλυτικότερα, οι Ελληνες θα δουν από πρώτο χέρι πώς δρουν οι συνάδελφοί τους σε επιτόπιους ελέγχους, πώς πραγματοποιούν τις ακροάσεις των ελεγχόμενων, πώς μελετούν τη δράση των offshore εταιρειών αλλά και τους τρόπους αποκάλυψής τους, τον τρόπο αποκάλυψης του μαύρου χρήματος αλλά και τις δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Μεγάλο κομμάτι της «εκπαίδευσης» θα γίνει και πάνω στον ΦΠΑ, και συγκεκριμένα για τις μεθόδους απόκρυψής του, ενώ οι... μαθητές θα δουν πώς κυνηγούν ποινικά οι Γερμανοί τους φοροφυγάδες, σε συνεργασία πάντα με τις εισαγγελικές Αρχές.
Η εκπαίδευση θα διαρκέσει από μία έως δύο εβδομάδες, με εφαρμογές πάνω στις λίστες της φοροδιαφυγής και στον τρόπο αποκάλυψης των οικονομικών εγκληματιών.
Εξάλλου, οι Γερμανοί ήταν εκείνοι οι οποίοι μας έδωσαν τη λίστα Μπόργιανς με τους 10.588 Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού, και συγκεκριμένα της ελβετικής UBS, με καταθέσεις από το 2006 έως το 2008. Τα χρήματα που αποκαλύφθηκαν σε αυτή φθάνουν το αστρονομικό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ, με τους τρεις πρώτους καταθέτες να διαθέτουν ο ένας 56 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος 52 εκατ. και ο τρίτος 50 εκατ. ευρώ! Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι όσοι συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα δεν πέφτουν κάτω από τα 43 εκατ. έκαστος! Οι Γερμανοί πλήρωσαν αδρά για πάρουν στην κατοχή τους τη λίστα, αποκόμισαν όμως και μεγάλα έσοδα.
Eσοδα 5 δισ. 
Σύμφωνα με τον Ν. Μπόργιανς, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων, ενώ σε ολόκληρη τη Γερμανία τα έσοδα αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που έχει έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών αλλά «κολλάει» στις αντιρρήσεις της τρόικας, η οποία θέλει τους φοροφυγάδες να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του φόρου που τους αναλογεί για τα «κρυμμένα» εισοδήματα και την κυβέρνηση να επιθυμεί να κάνει ελαφρώς ελαστικότερο το πλαίσιο, προκειμένου να δώσει κίνητρα στους φοροφυγάδες να αυτο-καταγγελθούν. Η λίστα που πήρε η Ελλάδα στα χέρια της μέσω του φιλέλληνα Νόρμπερτ Μπόργιανς αποτέλεσε τη βάση για τη συνέχιση των ελέγχων πριν από το 2006 αλλά και μετά, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να ανοίγουν τη βεντάλια των ελέγχων από το 2000 έως το 2015. Μέχρι στιγμής περισσότερες από 1.200 εντολές ελέγχων έχουν δοθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς στους ελεγκτές, οι οποίοι ωστόσο δεν επαρκούν για να ολοκληρώσουν τους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 50 ελεγκτές ζήτησαν πρόσφατα από τους εισαγγελείς να μη στέλνουν άλλες δικογραφίες, γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των ερευνών. Το πάγιο αίτημα εισαγγελέων και ελεγκτών για αύξηση του αριθμού του προσωπικού με ειδικούς επιστήμονες τόσο στην πληροφορική όσο και στα χρηματοοικονομικά δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί, ενώ εκκρεμεί και αίτημα των εισαγγελέων για πρόσληψη νομικών που θα μπορούν να αντικρούουν τις αιτιάσεις των ελεγχόμενων αλλά και να παρίστανται στα δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι εκτός από τους ελέγχους των πολλών λιστών φοροδιαφυγής έχει αρχίσει ήδη το... ξεσκόνισμα για 600 φορολογούμενους που έκαναν αγορές ομολόγων την περίοδο 2014-2015, τα οποία στη συνέχεια «έσπασαν» στο εξωτερικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι της έρευνας που σχετίζεται με το αν κάποιες από αυτές τις κινήσεις ολοκληρώθηκαν μετά την επιβολή των capital controls, καθώς, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, για περίπου έναν μήνα υπήρχε ένα «κενό» στο νομικό πλαίσιο των απαγορεύσεων κίνησης κεφαλαίων, που είχε να κάνει με το κατά πόσο όσοι είχαν στην κατοχή τους ξένα ομόλογα απαγορευόταν να τα μεταφέρουν και να τα «σπάσουν» εκτός επικράτειας, μεταφέροντας έτσι εκτός συνόρων χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.
Ερευνα για τα panama papers
Το άλλο κομμάτι των ερευνών αφορά στα Panama Papers, με 800 φυσικά και νομικά πρόσωπα να έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο. Δικηγορικές εταιρείες, δημοσιογράφοι, offshore εταιρείες, αλλά και επιχειρηματίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ελέγχου...
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news