facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Μπάχαλο στο Taxis: Φοιτητές και άνεργοι φορολογούνται ως επιχειρηματίες

«Εμφράγματα» προκαλεί το σύστημα Taxis που από τεχνικό λάθος φορολογεί ανέργους, φοιτητές και περιστασιακά εργαζόμενους ως επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, το πρόγραμμα εκκαθάρισης έχει διαμορφωθεί χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις απαλλακτικές διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να καταλογίζει υπέρογκα ποσά σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν το σύστημα υπολογισμού έρχεται αντιμέτωπο με εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών από περιστασιακή απασχόληση.

Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα είναι πάρα πολύ χαμηλά, το ΤΑΧΙS προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Στη συνέχεια, ωστόσο, φορολογεί την πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος όχι σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (όπως θα περίμενε κανείς για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση), αλλά σαν εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Εφαρμόζει δηλαδή όχι την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.545 ευρώ, αλλά την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον, επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλει και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 75%.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news