facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Moody's: Πιστωτικά αρνητική η καθυστέρηση της αξιολόγησης

Οι καθυστερήσεις στη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πιστωτικά αρνητικές για την Ελλάδα, επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο μίας νέας συμπίεσης της ρευστότητας, καθυστερούν τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ επιβαρύνουν την οικονομική εμπιστοσύνη, τονίζει o οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βρίσκονται σε εξέλιξη από το Φεβρουάριο, αλλά η διαδικασία παραμένει ανοιχτή εξαιτίας των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, κυρίως το ΔΝΤ και την Κομισιόν.

Η Moody’s υπογραμμίζει ότι η επόμενη εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, κατά συνέπεια, «οι παραπαίουσες διαπραγματεύσεις αυξάνουν τον κίνδυνο συμπίεσης της ρευστότητας».

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον αποπληρωμών ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το Μάιο έως τον Δεκέμβριο και περίπου τα δύο τρίτα αυτών των υποχρεώσεων αφορούν το διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου. Οι οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα είναι σχετικά περιορισμένες, όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα.

Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συλλογή των φόρων και, επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα είναι και πάλι σε άνοδο.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι ο κυβερνών συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ διαθέτει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στο κοινοβούλιο και ίσως αντιμετωπίσει δυσκολίες να «περάσει» τη νομοθεσία για το ασφαλιστικό και τις αυξήσεις φόρων.

Το κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, σημειώνει η Moody’s, υπό τη νέα ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε να επιχειρήσει να υποχρεώσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες εκλογές.

Επιπλέον, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει γίνει πιο περίπλοκη εξαιτίας τόσο της προσφυγικής κρίσης, όσο και του δημοψηφίσματος στη Βρετανία «το οποίο απειλεί να καθυστερήσει την ελληνική αξιολόγηση μετά τον Ιούνιο».

Η Moody’s αξιολογεί προς τον παρόν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Caa3 με σταθερό outlook.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news