facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Αποκάλυψη Handelsblatt: Ο Σόιμπλε δέχεται ελάφρυνση χρέους αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές

Ανοιχτός σε ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά μόνο μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2017, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη εμπιστευτική επιστολή που έχει στείλει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στη Βουλή.

Στην επιστολή, το υπουργείο του κ. Σόιμπλε φέρεται να αναφέρει πως είναι διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές κάλπες.

Τονίζει δε πως η όποια ελάφρυνση θα γίνει δεκτή μόνο εφόσον η Αθήνα «εφαρμόσει πλήρως» όσα προβλέπει το Μνημόνιο, που λήγει το 2018.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η «Handelsblatt», με τη μετάθεση της απόφασης για ελάφρυνση του χρέους για το 2018 ή αργότερα, ο κ. Σόιμπλε στην πράξη αποφεύγει την ανάγκη να θέσει το ζήτημα στην Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, καθώς χρειάζεται απλώς την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού.

Στην επιστολή, το υπουργείο του κ. Σόιμπλε φέρεται να επαναλαμβάνει πως η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «απαραίτητη», και υπόσχεται στους βουλευτές πως θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν οι Ευρωπαίοι δε δεχτούν βαθιά ελάφρυνση του χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το ΔΝΤ έχει προτείνει παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων στήριξης ως το 2040. Παράλληλα, προτείνει επιμήκυνση της αποπληρωμής έως το 2080.

Παραπλήσιο ρεπορτάζ για τις προτάσεις του ΔΝΤ φιλοξενεί και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας όμως ότι ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να απορρίπτει την εναλλακτική πρόταση για «κλείδωμα» του επιτοκίου των δανείων στήριξης στο χαμηλό 1,5%.

Εκπρόσωποι του κ. Σόιμπλε έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι το Βερολίνο προτιμά μικρές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος ως το 2018.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news