facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Eurogroup: Θρίλερ για το χρέος - Εκλεισε η αξιολόγηση - Σε δύο τμήματα η δόση των 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Στην καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις (7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 το δισ. το φθινόπωρο) καταλήγει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Eurogroup.

Οπως μεταδίδεται από ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για τον «οδικό» χάρτη του χρέους, με τα μέτρα για την ελάφρυνσή του να λαμβάνονται σε τρεις φάσεις.

Θρίλερ για το χρέος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «διορθώσεις» ζητούνται στο ΕΚΑΣ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στην άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, καθώς και στα κόκκιαν δάνεια, όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Για το χρέος, το Ταμείο πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.

Κοινοτικές πηγές: Εκταμιεύονται τα 10,3 δισ. ευρώ

Προς έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευσης της δόσης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, προσανατολίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την συζήτηση να επικεντρώνεται τώρα στο θέμα του χρέους, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Οι εκκρεμότητες που μένουν σχετικά με την αξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση, δεν κρίνονται, ωστόσο, τόσο σημαντικές ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Αντίθετα μεγάλη παραμένει η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία.

Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news