facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Αυτές είναι οι προτάσεις του EFSF για την ελάφρυνση του χρέους

Έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Dow Jones Newswires αποκαλύπτει τα μέτρα που προτείνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ειδικότερα, το EFSF προτείνει:
-Να γίνει επέκταση κατά πέντε έτη της μέσης ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF
-Να μπει πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF έως το 2050
-Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν κέρδη ύψους 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά δάνεια στην Ελλάδα.
-Οι αποπληρωμές δανείων στο EFSF να περιοριστούν στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050
Στο μεταξύ, την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που κατήρτισαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας έφερε στο φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανό να ανέλθει ακόμη και στο 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή αντίθετα να συρρικνωθεί έως και το 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημη ανάλυση της τροχιάς που αναμένεται να διαγράψει το χρέος. Πρόκειται για μία τεράστια απόκλιση που δείχνει ότι επίκεινται δύσκολες αποφάσεις ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτές είναι οι προτάσεις του EFSF για την ελάφρυνση του χρέους
Τέσσερα σενάρια
Το έγγραφο εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και υπολογίζει τις πιθανές τιμές που μπορεί να πάρει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε κάθε μία περίπτωση για τις δεκαετίες που έπονται έως το 2060.
Η ανάλυση δείχνει ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 62,6% του ΑΕΠ στο πιο ευνοϊκό σενάριο έως 258,3% του ΑΕΠ στο πιο απαισιόδοξο σενάριο. 
Υπό το βασικό σενάριο, ή το πιο πιθανό, το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 για να υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Οι διαφορές οφείλονται σε αποκλίνουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων. 
Το έγγραφο δείχνει επίσης πώς διαμορφώνονται κατά την ίδια χρονική περίοδο οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες (gross financing needs-GFN). Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι το ποσό των χρημάτων που μια χώρα πρέπει να αντλήσει για να καλύψει το έλλειμμα, τις πληρωμές τόκων και το χρέος που λήγει.
"Το υψηλό χρέος προς ΑΕΠ και το υψηλό GFN προς ΑΕΠ όπως προκύπτει από την ανάλυση δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε μακροπρόθεσμη βάση”, σημειώνεται στο έγγραφο. 
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news