facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

DW: Κακός οιωνός για την ΕΕ η απομάκρυνση Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θεωρούνταν η κινητήριος δύναμη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Η ΕΕ θεωρεί πως είναι νωρίς για συμπεράσματα. Αντίθετη γνώμη έχουν οι Γερμανοί πολιτικοί.

Η ΕΕ αντέδρασε επιφυλακτικά στην ντε φάκτο αποπομπή του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ασαφείς είναι ακόμα οι επιπτώσεις για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, τόνισε.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συμφωνούν ότι η απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι καλός οιωνός για την ΕΕ και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Στη Γερμανία πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η ήττα Νταβούτογλου στην μάχη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα μήνυμα για τον περιορισμό της δημοκρατίας στην Τουρκία. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ θεωρεί ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο. «Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Νταβούτογλου ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος για τους Ευρωπαίους και ένας από εκείνους που ήθελαν το άνοιγμα της Τουρκίας προς την Ευρώπη».
Η Τουρκία οδεύει προς μια αυταρχική διακυβέρνηση
Συνέντευξη τύπου του Αχμέτ Νταβούντογλου
Συνέντευξη τύπου του Αχμέτ Νταβούντογλου
Ο Νιλς Άνεν, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένει τώρα πως «θα καταφέρει να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες από την συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί χωρίς μεγάλες αντιστάσεις». Και συμπλήρωσε πως «αν δει κανείς το κλίμα των αντιποίνων που επικρατεί και την συζήτηση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν είναι μια καλή είδηση».
Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης, Γιούργκεν Χαρντ, δήλωσε πως κατανοεί την ανησυχία πως ο Ερντογάν «θέλει να μετατρέψει την Τουρκία από μια δημοκρατική χώρα σε μια αυταρχικά διοικούμενη χώρα από έναν Πρόεδρο».
Για κακή είδηση για την Ευρώπη κάνει λόγο και ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Νόρμπερτ Ρέντγκεν. «Σε όλα τα σημαντικά θέματα για την Ευρώπη ο Νταβούτογλου ήθελε να φέρει την Τουρκία προς την Ευρώπη». Ο Ερντογάν δεν θα λάβει παρόμοιες αποφάσεις, πιστεύει ο Γερμανός πολιτικός.
Στον απόηχο των έντονων διαφωνιών με τον πρόεδρο Ερντογάν για μια σειρά ζητημάτων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κυβερνώντος AKP. Βάσει του καταστατικού του κόμματος, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραδώσει και την πρωθυπουργία.
Στις 22 Μαΐου το AKP θα εκλέξει τον διάδοχο του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο μέχρι σήμερα Τούρκος πρωθυπουργός θεωρούνταν τροχοπέδη στις συνταγματικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο Τούρκος Πρόεδρος με στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του. Σε συνέντευξη τύπου πάντως που έδωσε χθες στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε την αφοσίωση του στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

dw


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news