facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Φώφη: Στήνουν business με offshore - Σταύρος: Δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να έχουν λεφτά στο εξωτερικό

Πολιτικό «σεισμό» έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις από το Πρώτο Θέμα για τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και με την οποία δίνεται «ελευθέρας» σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore εταιρείες.

Μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων το Σαββατοκύριακο για τις offshore υπουργών συνέχεια στο θέμα έδωσαν με παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ζήτησε να σταματήσει η κοροϊδία και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διάταξη.

«Ας βγει η κυβέρνηση να πει ποιους αφορά αυτή η ρύθμιση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αποκάλυψη από το Πρώτο Θέμα.

Σημείωσε, δε, ότι «ήταν αυτά τα μέτρα που κρύβονταν πίσω από την επιθυμία της κυβέρνησης να φέρει ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων για να ψηφιστεί μέσα σε 48 ώρες στη Βουλή».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το ποιους αφορά η διάταξη για τις offshore» κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Νέα Δημοκρατία, μάλιστα, φέρνει τις αποκαλύψεις στη Βουλή καταθέτοντας επερώτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος η καταθέτει επίκαιρη επερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης με τίτλο «Σκανδαλώδης τροποποίηση της νομοθεσίας Πόθεν Έσχες από την κυβέρνηση».

Θεοδωράκης: Δεν μπορούν πολιτικοί να έχουν offshore
Κατηγορηματικός ότι δεν μπορούν όσοι παίρνουν κρατικό χρήμα και βρίσκονται στην κορυφή του πολιτικού συστήματος να διαθέτουν κρυφές εταιρείες στο εξωτερικό εμφανίστηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εμείς το προχωράμε και ένα βήμα παραπάνω, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Δια νόμου» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης. «Η δική μας πρόταση προς το πολιτικό σύστημα προς τις διάφορες πλευρές είναι να συμφωνήσουμε στη Βουλή ομοφώνως, ή σχεδόν, να έρθουν τα λεφτά όσων ασχολούνται με την πολιτική μέσα στη χώρα» κατέληξε.

Γεννηματά: Αστείες οι δικαιολογίες της κυβέρνησης
Απαντήσεις για το θέμα με την επίμαχη διάταξη ζητά με δήλωσή της και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναρωτώμενη «οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore;».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτά, επίσης, «ποιο είναι το κίνητρο που 
τους οδήγησε να καταργήσουν  τον νόμο ΠΑΣΟΚ που απαγόρευε off shore σε υπουργούς;».

Χαρακτηρίζει, δε, «αστείες» τις «δικαιολογίες που ψιθυρίζουν» τονίζοντας ότι «εκθέτουν ακόμα περισσότερο». «Η άμεση ανάκληση της σχετικής ρύθμισης είναι η μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση» καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Πόλεμος» εντός και εκτός Βουλής για τη διάταξη για τις offshore
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η αλλαγή του καθεστώτος που ίσχυε, και που προέβλεπε αυξημένους περιορισμούς για το πολιτικό προσωπικό, με τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και αναιρεί το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» που επικαλούνται συνεχώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Θεωρούν ότι αφενός τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιθυμούν να διατηρούν offshore εταιρίες και αφετέρου η κυβέρνηση επιχειρεί να «αποποινικοποιεί» παλαιότερα αδικήματα, αφού η νεότερη ευνοϊκή διάταξη υπερισχύει της παλαιότερης και πιο αυστηρής.  Αυτό μάλιστα όταν δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση σε ερώτηση της ΝΔ: «Σχετικά με την έρευνα για συμμετοχή μέλους της Κυβέρνησης σε εξωχώρια (οffshore) εταιρεία». 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στην απάντησή του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο νόμος πριν την τροποποίηση που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβλεπε, κατά τρόπο σαφέστατο, ότι δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες, δηλαδή σε εταιρείες που έχουν έδρα σε κράτη μη συνεργάσιμα (από φορολογικής άποψης) και με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, το οποίο εξασφαλίζει, πέραν της πλήρους αδιαφάνειας, κραυγαλέα φοροδιαφυγή, έως και πλήρη φοροαποφυγή.

Με την τροποποίηση που έκανε στη σχετική νομοθεσία η κυβέρνηση περιορίζονται αυτές οι δύο προϋποθέσεις σε μια. Απαγορεύεται, δηλαδή, στο πολιτικό προσωπικό η συμμετοχή σε offshore εταιρείες, μόνον όταν οι εταιρείες αυτές εδρεύουν σε κράτος που δεν συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα. Έτσι, απαλείφθηκε η δεύτερη προϋπόθεση που υπήρχε στο Νόμο, η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή των πολιτικών σε offshore εταιρεία και όταν η έδρα της ήταν σε Κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία υφίσταται λίστα 39 κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εκ των οποίων 26 είναι φορολογικά συνεργάσιμα. Έτσι λοιπόν οι υπουργοί και βουλευτές μπορούν εφεξής να συμμετέχουν σε offshore που έχουν την έδρα τους σε μία από τις 26 κάτωθι χώρες: 
 
1) Ανγκουίλα, 2) Βερμούδες, 3) Βοσνία – Ερζεγοβίνη, 4)Βουλγαρία, 5) Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, 6) Γιβραλτάρ, 7) Γκέρνσεϋ, 8)Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 9) Ιορδανία, 10) Ιρλανδία, 11) Κατάρ, 12)Κύπρος, 13) Μακάο, 14) Μαλδίβες, 15) Μαυροβούνιο, 16) Μολδαβία, 17)Μονσεράτ, 18) Μπελίζ, 19) Μποναίρ, 20) Νήσοι Κεϋμαν, 21) Νήσοι Τερκςκαι Κάϊκος, 22) Νήσος του Μαν, 23) Ομάν, 24) Παραγουάη, 25) ΣαουδικήΑραβία, 26) Τζέρσεϋ.

Σημειώνεται ότι η φορολόγηση σε αυτές τις «συνεργάσιμες χώρες είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη από ότι ισχύει στην χώρα μας». 

ΝΔ: Ποιους υπουργούς καλύπτουν; 
Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στην οποία αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού  τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία. Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshor. Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως». 

Επανήλθε την Κυριακή το πρωί απευθυνόμενο προς το Μέγαρο Μαξίμου: «Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».

Παρελκυστική απάντηση Μαξίμου 
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με μία παρελκυστικού τύπου ανακοίνωση που αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του ζητήματος και κατηγορεί τη ΝΔ για «υποθέσεις διαφθοράς». 

Στο σημείωμα με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης» το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες.

Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου. Τέλος για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα».

Η ΝΔ απάντησε με νεότερη ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής στην οποία αναφέρει: «Στην υπόθεση των offshore που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Κυρίτση και Καμμένου, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Τώρα ήρθε η ώρα της απολογίας. Γιατί το ψήφισαν; Για ποιους το ψήφισαν; Ποιους δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Όσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι».  

Στην απάντησή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού υποστηρίζει γενικώς ότι εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία περί «πόθεν έσχες» για το επίμαχο ζήτημα επικαλείται την ουσία και το πνεύμα των μη δεσμευτικών συστάσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς (Greco) του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας που ζητούσε να υιοθετηθούν κανόνες για τον περιορισμό της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και να υπάρξει ουσιαστικότερος έλεγχος των «πόθεν έσχες» τους.  Ωστόσο τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και έγκριτοι νομικοί αναφέρουν προς το «Πρώτο Θέμα» πως οι συστάσεις της Greco «ούτε ως φύλλο συκής δεν μπορούν να λειτουργήσουν για την αλλαγή που επέφερε η κυβέρνηση» και ότι αντίθετα η επίμαχη διάταξη έρχεται σε πλήρη σύγκρουση και με αυτές.

ΠΑΣΟΚ: Σκανδαλώδης διάταξη
Σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ διά του αρμόδιου τομεάρχη Γιάννη Κουτσούκου αναφέρει: «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα  στα παραμύθια ότι  δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν "όχι". Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά». 

Ποτάμι: Να δώσουν εξηγήσεις στους άνεργους
Το «Ποτάμι» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

ΚΚΕ: ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου 
Το ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».

Ενωση Κεντρώων: Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε
Σε ανακοίνωση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αναφέρεται: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε». 

ΛΑΕ: Να καταργηθεί η ρύθμιση
«Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την κυβερνητική ρύθμιση σκάνδαλο που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες, αρκεί οι τελευταίες να είναι εγκατεστημένες σε ''συνεργάσιμες'', δήθεν, χώρες, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό που εξοντώνεται με την άγρια λιτότητα και τη φορολεηλασία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Ενότητα» και ζητά την «απόσυρση της ντροπιαστικής αυτής διάταξης».

ΚΙΔΗΣΟ: Σκάνδαλο που πλήττει τη δημόσια ζωή
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αφού αναλύει ότι με τη πρόσφατη τροποποίηση άλλαξε ο παλαιότερος νόμος 3849/2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου που απαγόρευε ρητά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε άμεσα είτε με παρένθετα πρόσωπα, σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Αναφέρει η ανακοίνωση: «Πρόκειται για σκάνδαλο, για ρύθμιση που πλήττει το κύρος της δημόσιας ζωής! Ποιους θέλουν να καλύψουν; Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ζητά την άμεση νομοθετική κατάργηση της συγκεκριμένης τροποποίησης».

protothema


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news