facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Εκκένωση «εξπρές» στην Ειδομένη μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται από το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν από την περιοχή μεταφέρθηκαν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας.

Γ.Κυρίτσης: Η Ειδομένη θα έχει αδειάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας

«Η Ειδομένη πιστεύουμε ότι με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αδειάσει» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης ήδη έχουν μετακινηθεί περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Σημείωσε επίσης ότι πλέον υπάρχουν θέσεις στις δομές φιλοξενίας ώστε να μετακινηθούν όλοι όσοι βρίσκονται στην Ειδομένη.

Ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν θέσεις για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. «Προσπαθούσαμε να τις βρούμε και να τις φτιάξουμε» πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να πάει σε επιλογές βίας και σκληρής καταστολής. Τα ΜΑΤ βρίσκονται εκεί γιατί όσο μεγαλύτερη είναι μια επιχείρηση τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες ασφαλείας» υποστήριξε ο κ. Κυρίτσης.

Για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία των δημοσιογράφων στην επιχείρηση ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε: «Το υπουργείο προστασίας του Πολίτη έκρινε ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού τηλεοπτικών συνεργείων κυρίως θα επιβράδυνε τη διαδικασία».

Στην επιχείρηση εκκένωσης παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη έχουν εγκατασταθεί σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι.

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.


Πρόσφυγες αποχώρησαν αυτοβούλως από τη Σίνδο

Εντύπωση για το επίπεδο συντονισμού προκαλεί ένα περιστατικό που συνέβη στη Σίνδο. Στην περιοχή και σε μια ενοικιασμένη βιομηχανική εγκατάσταση κατευθύνθηκαν τέσσερα από τα 32 πούλμαν με πρόσφυγες από την Ειδομένη. Όταν τα οχήματα έφθασαν εκεί οι επιβάτες του ενός λεωφορείου δεν κατέβαιναν αρχικά από αυτό, απαιτώντας από τον οδηγό να τους πάει στη δομή που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 30 λεπτών με την αστυνομία, οι πρόσφυγες πείστηκαν να αποβιβαστούν. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασαν αρκετά ταξί, στα οποία επιβιβάστηκαν οι εν λόγω πρόσφυγες με άγνωστο προορισμό.

Από νωρίς το πρωί, στον χώρο φιλοξενίας βρισκόταν μεγάλη αστυνομική δύναμη, καθώς και στελέχη του στρατού, ενώ το μεσημέρι προσφέρθηκε μεσημεριανό σε όλους τους πρόσφυγες. Ο νέος χώρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη φιλοξενία των προσφύγων, ιατρείο καθώς και ειδικό χώρο για τη φύλαξη μικρών παιδιών.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news