facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Τα έξι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης

Έξι διορθώσεις θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση πριν εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10,3 δισ. που εγκρίθηκαν από το χτεσινό Eurogroup.

Πρόκειται για εκκρεμότητες που εντοπίστηκαν αρχικά από τους τεχνοκράτες του Euroworking και υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup και αφορούν στα «κόκκινα δάνεια», τη μη είσπραξη αναδρομικών του ΕΚΑΣ και ορισμένες διευκρινίσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πρόκειται για θέματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αρχίσει ο κύκλος των εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας της Ολλανδίας, της Φιλανδίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας πριν εκταμιευτεί η δόση προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Real:

1. Ζητήθηκαν και δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το Ταμείο Κοινωνικής Αλλεηλεγγύης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες ζήτησαν εξηγήσεις για την μορφή και τους σκοπούς του ταμείου και κυρίως για το τρόπο χρηματοδότησης του και πήραν διαβεβαίωση ότι οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από την ρήτρα υπεραπόδοσης στο πρωτογενές πλεόνασμα και όχι με ήδη άλλους τακτικούς δημοσιονομικούς πόρους

2. Οι ευρωπαίοι επίσης ζήτησαν να μάθουν για την εξαγγελία σχετικά με την αναστολή της είσπραξης των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους που το χάνουν φέτος λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων. Βάσει των υπολογισμών η αναστολή αυτή θα δημιουργήσει ένα κενό περίπου 85 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλο μέτρο.

3. Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης ανέφεραν ακόμη πως στα κόκκινα δάνεια προβλέπεται εξαίρεση από τις αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών και distress funds των κόκκινων δανείων που είχαν την εγγύηση του δημοσίου. Η εν λόγω εξαίρεση δεν είχε συζητηθεί με τους θεσμούς και ζήτησαν αυτό το κομμάτι να συμπληρωθεί.

4. Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε είναι η ρύθμιση Σπίρτζη για τα διόδια από την Εγνατία οδό. Τούτο σε συνδυασμό και με την πορεία μακροχρόνιας παραχώρησης της είσπραξης τους σε ιδιώτη η οποία έχει συμφωνηθεί από πέρσι το καλοκαίρι στο πλαίσιο της υποχρέωσης των 9 αποκρατικοποιήσεων που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ελληνική Κυβέρνηση.

5. Σε ότι αφορά την σύμβαση για το Ελληνικό επισημάνθηκε ότι με βάση τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου . Συγκεκριμένα ζητήθηκε η πορεία της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι και την έγκριση του από το Κοινοβούλιο

6.Έλλειψη εντοπίστηκε επίσης και στις πολυσέλιδες διατάξεις για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων αφού απουσίαζε από το κείμενο διάταξη με την οποία να υπάρχει το δικαίωμα αποποίησης ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης σχετικά με τις διαδικασίες και την ολοκλήρωσης αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news