facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Τον Ιούνιο επιστρέφουν οι ελληνικές τράπεζες στην κανονική χρηματοδότηση της ΕΚΤ

Την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 2 Ιουνίου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει να ξαναρχίσει να δέχεται, κατ’ εξαίρεση, τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ως αξιόπιστη εγγύηση για την παροχή χρηματοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ιδρύματα θα βγουν από τον σαφώς πιο ακριβό έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), όπου βρίσκονται από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τότε, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να σταματήσει να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως εγγυήσεις καθώς η διαπραγματευτική γραμμή της νέας ελληνικής κυβέρνησης είχε προκαλέσει αβεβαιότητα όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης.

Με δεδομένο ότι θα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ακόμα κάτω από το επίπεδο επένδυσης, η ΕΚΤ δεν μπορεί να τα δεχτεί παρά μόνο αν υπάρχει εξαίρεση, την οποία παρέχει το πρόγραμμα στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να ανοίξει το δρόμο συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η ΕΚΤ προκειμένου να συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών θα πρέπει προηγουμένως εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να έχει προχωρήσει και η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους κάτι που λογικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news