facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Αξιόπιστη λύση για χρέος και μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Εάν πληρούνται οι όροι και οι αρχές του ΔΝΤ, δηλαδή η γενναία ελάφρυνση χρέους και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις, τότε το Ταμείο θα λάβει μέρος στο νέο Ελληνικό Πρόγραμμα. Διαφορετικά δεν θα συμμετάσχει...

Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, τονίζοντας όμως ότι το Ταμείο είναι δεσμευμένο να λειτουργήσει για το καλό της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΕΘΝΟΥΣ, εάν το ΔΝΤ δυσκολεύει την κατάσταση επειδή στοχεύει σε αποχώρηση του από το Ελληνικό Πρόγραμμα, ο κ. Ράις είπε ότι «είμαστε ετοιμοι όπως είπα να παραδώσουμε ένα Πρόγραμμα στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά θα χρειαστεί να πληρεί τους στόχους και τις αρχές μας. Πιστευω ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο. Εχουμε μία δουλειά να κάνουμε. Και τα μέλη αναμένουν από εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας. Και να φέρουμε την εμπεριστατωμένη μας ανάλυση για οποιοδήποτε θέμα, και σε όλες τις περιπτώσεις».
Ο Ράις σημείωσε ότι το Ταμείο τηρεί μια στάση συνέπειας έναντι των μελών του Οργανισμού και τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει και την ομοιογένεια με την οποία αντιμετωπίζει το Ταμείο όλα τα μέλη του.
Σύμφωνα με την πάγια τακτική τα μέλη του Δ.Σ. θα περιμένουν την εμπεριστατωμένη ανάλυση της επικεφαλής της Αποστολής Ντέλιας Βελκουλέσκου και με βάση αυτή θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Είναι σημαντικό πάντως και πολύ υποβοητική εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση ότι ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι το Ταμείο επιμένει σε γενναία ελάφρυνση του χρέους.
         
Περιέγραψε την ελάφρυνση ως εξής: Επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και πολύ χαμηλά επιτόκια.
Ο εκπρόσωπος καλωσόρισε την έναρξη των διαβουλεύσεων για το χρέος ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup, είπε ότι το ΔΝΤ το αντιμετωπίζει ως ένα σημαντικό συστατικό του προγράμματος και τόνισε: «Το βλέπουμε ως θετική εξέλιξη».
 Ο κ. Ράις διέψευσε ότι έχει ετοιμαστεί η νέα έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου, αλλά είπε ότι συζητούν το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους», είπε και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος».
Είναι σημαντικό ότι ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο πιστεύει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η σταθεροποίηση του χρέους χωρίς κούρεμα. Είπε: Η ελάφρυνση θα μπορούσε να γίνει με επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και πολύ χαμηλά επιτόκια».
Σύμφωνα με το εκπρόσωπο του ΔΝΤ, οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά συνεχίζονται και χαιρέτισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε αρκετά ζητήματα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση Eurogroup της 9ης Μάιου.
Ο κ. Ράις διευκρίνησε απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις ότι για να ετοιμάσει το Ταμείο Πρόγραμμα για την Ελλάδα αυτό πρέπει «να πατά σε δύο πόδια». Ανέφερε συγκεκριμένα τις ισχυρές πολιτικές μεταρρυθμίσεων και την ισχυρή ελάφρυνση χρέους. Είναι φανερό ότι χωρίς τα παραπάνω θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετάσχει.
Για την αντικατάσταση από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ, διέψευσε ότι συζητήθηκε το θέμα. «Δεν είναι σε γνώση του Ταμείου συζητήσεις σχετικές με την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδος προς το Ταμείο», είπε αλλά μίλησε για την αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο χρέος ως λογική εξέλιξη. Τόνισε τα εξής: «Είναι βέβαιο πως η αντικατάσταση ακριβότερου χρέους με φθηνότερο θα έχει θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο κ. Ράις άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών και είπε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα.
Τόνισε: «Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί  του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί».
Ο κ. Ράις είπε ότι η κ. Λαγκάρντ δεν θα λάβει μέρος στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαϊου και θα την αντικαταστήσει ο Πολ Τόμσεν. 
Εξήγησε ότι στο Eurogroup «θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις και χρέος. Για να μετέχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους».
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα είναι έτοιμοι «να παρουσιάσουν πρόγραμμα για την Ελλάδα όταν τα νούμερα θα βγαίνουν». 
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news