facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Διευκρινίσεις για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών δίνει το υπουργείο

Διευκρινίσεις για τις εισφορές που θα καταβάλουν με το νέο Ασφαλιστικό οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνει το υπουργείο Εργασίας διορθώνοντας τα παραδείγματα που έδωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο, το οποίο κατηγορεί για «αλχημεία στοιχείων» εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του Κ.Κόλλια. 

Τα στοιχεία του ΟΕΕ δεν αφαιρούν τις ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και δεν συμψηφίζουν την προκαταβολή με αυτήν που καταβλήθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος, τονίζει το υπουργείο και παραθέτει τον σωστό πίνακα, «ώστε να καταστεί δυνατός ο δημόσιος έλεγχος τους και να μην επιβιώνει η δημαγωγική διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Η μεταρρύθμιση, έπαναλαμβάνει το υπουργείο, κατοχυρώνει ίσους κανόνες για όλους και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους και τα μεσαία εισοδήματα. 

«Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων θα πληρώσει μικρότερες εισφορές από ότι με το προϋφιστάμενο σύστημα. Αυτό συμβαίνει για όλους τους πρώην ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με πραγματικό εισόδημα από 19.000 ευρώ και κάτω και για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (λόγω των μεταβατικών ρυθμίσεων) με εισόδημα από 24.000 ευρώ και κάτω». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία-παραδείγματα του ΟΕΕ, για οικονομολόγο ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ το ποσοστό εισοδήματος που του μένει μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών είναι το 35,49%. 

Για να έχει φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ, το εισόδημα από το οποίο ξεκινά η επιβολή εισφοράς και φόρων είναι 15.234 ευρώ διορθώνει καταρχάς το υπουργείο και καταληγει ότι για αυτού του ύψους το εισόδημα το ποσοστό εισοδήματος που μένει στον ελεύθερο επαγγελματία μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών είναι 61,85%, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που υπολογίζει το Επιμελητήριο.

Ανάλογες αποκλίσεις εμφανίζονται μεταξύ των υπολογισμών του υπουργείου και του ΟΕΕ και για τα άλλα ύψη εισοδήματος.

Ο συγκριτικός πίνακας που παραθέτει το υπουργείο με τις ανακρίβειες -όπως επισημείνει- των στοιχείων του ΟΕΕ. 


tovima


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news