facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Κυβέρνηση: Ο ΥΠΟΙΚ και όχι ο «κόφτης» θα αποφασίζει τις περικοπές -Δεν θα γίνονται αυτόματα


Στην κυβέρνηση τρέχουν να προλάβουν προκειμένου να εντάξουν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και τον «κόφτη».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τους φόρους και τις επιβαρύνσεις «φωτιά» προκειμένου να γίνει ένα σημαντικό βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές για τους κωδικούς που θα καθόριζαν τις αυτόματες περικοπές που θα ενεργοποιούσε ο «κοφτής», η κυβέρνηση σχεδίαζε να περάσει τον μηχανισμό με τροπολογία την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα όμως όπως προέκυψε από τα λεγόμενα υπουργών στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ο «κόφτης» να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Κυριακή.

Ο ΥΠΟΙΚ θα αποφασίζει πού θα γίνουν περικοπές
Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή των δανειστών είναι αυτή της κυβέρνησης, αφού από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως στο μηχανισμό του κόφτη δεν θα μπουν συγκεκριμένοι κωδικοί που θα ενεργοποιούν αυτόματα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε περίπτωση που διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό δεν θα ενεργοποιείται άμεσα ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης. Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει ένα χρονικό περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να κλείσει το κενό. Μάλιστα από την κυβέρνηση επιμένουν πως ο ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να προσδιορίζει τους κωδικούς, οι οποίοι θα ενεργοποιούν περικοπές.

Η κυβέρνηση δεν λέει τι θα συμβεί αν περάσει ο μήνας και δεν ληφθούν μέτρα
Ωστόσο αν περάσει ο ένας μήνας και δεν έχουν προσδιοριστεί οι τομείς από όπου θα γίνονται περικοπές, τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα ο κόφτης. Από την κυβέρνηση όμως δεν διευκρινίζουν αν οι δανειστές ζητούν να υπάρχει μία λίστα κωδικών για συγκεκριμένες περικοπές στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο κόφτης ή αν θα γίνονται αυτομάτως οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες.

Οι δανειστές επιμένουν για αυτόματη και άμεση περικοπή δαπανών
Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές -και δη το ΔΝΤ- επιμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών. Αυτή ακριβώς φαίνεται ότι είναι και η αιτία που υπήρξε εμπλοκή με τον κόφτη και οδήγησε την κυβέρνηση στο να καθυστερήσει την κατάθεση των διατάξεων για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε νωρίτερα πως έχει κλείσει το πακέτο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες με τον μηχανισμό περικοπών.

Οι φόροι είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια
Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί της κυβέρνησης ενημέρωσαν τους βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή. Οι κκ Ευκλέιδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Τσιρώνης και Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στους βουλευτές διευκρίνισαν πως οι φόροι που θα ψηφιστούν και προβλέπονταν από τη συμφωνία και Μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού είναι κατανεμημένοι σε βάθος τριετίες. Τόνισαν ότι πάρα τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα βοηθήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Μάλιστα υποστήριξαν πως στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι όλα τα νομοσχέδια προκειμένου να αποδώσουν το γρηγορότερο δυνατό, ώστε στοπ τέλος του έτους να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρους.

Επίθεση στη ΝΔ για το χρέος
Από την ενημέρωση φυσικά οι υπουργοί δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορές και στο ζήτημα του χρέους, αλλά και να επιτεθούν στη ΝΔ. «Θωρούμε ότι αν έχουμε μια καλή διευθέτηση στο ζήτημα τους χρέους, τότε είναι ορατό από το 2017 να επιστρέψουμε στις αγορές», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Παράλληλα επιτέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση «θεωρούμε ότι η ΝΔ έχει εκτεθεί από τη στάση της την τελευταία περίοδο, αλλά και από την εμμονή της να ζητά εκλογές. Εμείς την καλούμε έστω και στο και πέντε να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια στα μείζονα όπως στο θέμα του χρέους και να μην την υπονομεύει.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news