facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Διώξεις για τη χορήγηση δανείων χωρίς εγγυήσεις

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε πάνω από 70 υπαλλήλους και στελέχη της τράπεζας PRO BANK, για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις.

Πρόκειται για μία τράπεζα, η οποία μπήκε σε ειδική εκκαθάριση πριν από τρία χρόνια.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα -στοιχεία της οποίας αποκάλυψε η Realnews- την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα

Η PRO BANK σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013, κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από την ΤτΕ.

Είχαν προηγηθεί αρκετές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή, αλλά παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του επιτρόπου που εγκατέστησε στο τραπεζικό ίδρυμα, η Probank πήρε τον δρόμο της εξυγίανσης με το «υγιές» της τμήμα να καταλήγει στην Εθνική και το υπόλοιπο να φορτώνεται- όπως έγινε και με τις υπόλοιπες 4 τράπεζες που έσπασαν σε «καλό» και «κακό» κομμάτι- στις πλάτες του ελληνικού λαού, μπαίνοντας σε ειδική εκκαθάριση.

Έναν χρόνο μετά το λουκέτο, στα χέρια της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ράικου φτάνει ανώνυμη καταγγελία στην οποία αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, ότι η PRO χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.

Με αφορμή αυτή τη καταγγελία, η κ. Ράικου δίνει παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων, την οποία αρχικώς αναλαμβάνει ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης.

Η πρώτη κίνηση του εισαγγελικού λειτουργού ήταν να καλέσει τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί, κατ΄αντιπροσωπευτικό δείγμα, σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων.

Στη συνέχεια, του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση, η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσία της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Τη σκυτάλη της έρευνας μετά τον κ. Δραγάτση παίρνει ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς στα χέρια του οποίου παραδίδονται στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή.

Μέσα από αυτές αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Δάνεια

Από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματολειπτικά, τα 36, σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, ήταν επισφαλή με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό αφορά ένα μόνο μέρος του ελέγχου, καθώς ήταν δειγματοληπτικός, με εισαγγελικές πηγές να σημειώνουν ότι στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων επισφαλών δανείων.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι δόθηκαν σε δύο φυσικά πρόσωπα- αδέλφια, ιδιοκτήτες γνωστής αλυσίδας ενδυμάτων που πτώχευσε- δάνειο 18 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009, παρότι σε εισηγητικό σημείωμα της Τράπεζας υπήρχαν δυσμενή για τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα οικονομικά στοιχεία και είχαν διατυπωθεί προβληματισμοί για την εξόφληση του δανείου.

Οι προβληματισμοί αποδείχθηκαν τελικώς βάσιμοι, καθώς το δάνειο τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε σε οριστική καθυστέρηση επί ζημία της Τράπεζας στο ποσό των 17,7 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει προκύψει μάλιστα όπως διαπιστώθηκε, δικαστική επιδίωξή του.

Στην εταιρία των δύο αδελφών είχαν χορηγηθεί, επίσης, το 2007 και το 2010 υπό μορφή επιχειρηματικού αλληλόχρεου λογαριασμού και επαγγελματικού δανείου συνολικά 5,4 εκατ. ευρώ, παρόλο που στους φακέλους δεν υπήρχαν ούτε οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, ενώ είχαν περιέλθει σε γνώση της τράπεζας στοιχεία για ατασθαλίες των δύο αδελφών.

Το 2010 δόθηκε σε Ναυτιλιακή Εταιρία δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2011, παρόλο που υπήρχαν αντιρρήσεις, της χορηγήθηκε νέο επαγγελματικό δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ το οποίο το 2013 μπήκε σε οριστική καθυστέρηση.

Σε εμπορική εταιρία που μεσουράνησε το 1990, αντιπροσωπεύοντας στην Ελλάδα γνωστά brands ρούχων και υποδημάτων χορηγήθηκε δάνειο περίπου 92 εκατ. ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ στα στοιχεία των φακέλων δανειοδοτήσεων δεν υπήρχαν σχετικά οικονομικά στοιχεία.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news