facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Παρουσιάστηκε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σε συμφωνία κατέληξαν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, για να λάβει τη δόση που συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

“Η συμφωνία είναι συμφωνία της Ελλάδας, των τριών ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών - μελών της ευρωζώνης, το eurogroup την ενέκρινε και το ΔΝΤ έχει εκφράσει την ευρεία του στήριξη, ενώ θα πάρει την τελική του απόφαση όταν φέρει το πρόγραμμα στο διοικητικό του συμβούλιο”, είπε ο αξιωματούχος.

“Σε σχέση με τα εφεδρικά μέτρα, το eurogroup έχει συμφωνήσει με τον μηχανισμό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τους ζητήθηκε να συνδέσουν τα εφεδρικά μέτρα με τους διαρθρωτικούς στόχους του επόμενου προϋπολογισμού και να διασφαλίσουν την περικοπή μισθών και συντάξεων. Οι τελικές διευκρινίσεις θα δοθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και η ψήφιση αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα”, εξήγησε.

“Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πακέτο με 17 προαπαιτούμενα, πλέον των εφεδρικών μέτρων που ζήτησε το eurogroup, τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν πριν από την καταβολή της δόσης”, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το μέγεθος της δόσης, όπως είπε, δεν έχει καθοριστεί και εξεταστεί από τους υπουργούς.

Αν, όπως είπε η επόμενη αξιολόγηση κλείσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε η δόση τώρα πρέπει να είναι πάνω από 7,6 δισ, καθώς πρέπει το κράτος να αποπληρώσει και χρέος στο εσωτερικό, κάτι που όπως είπε είναι καταστρεπτικό για την οικονομία.

Στη δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθούν και τα εργασιακά, μετά την εκπόνηση σχετικής έκθεσης.

Η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή, όπως είπε, “δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα”.

Ενδεικτικά ανέφερε την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρίας, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως τα φαρμακεία και άλλα.

“Το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό έχουν ψηφιστεί και τώρα τα ελέγχουμε πριν τα προσυπογράψουμε”, τόνισε.

“Τα υπόλοιπα μέτρα αναμένουμε να ψηφιστούν στις επόμενες 10 μέρες, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση”, συμπλήρωσε.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% για το 2018 και υπολόγισε ότι αν η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα από όλα τα παραπάνω, αυτομάτως το πλεόνασμα θα ήταν 0,5% για εκείνη τη χρονιά.

O αξιωματούχος εκτιμά ότι το 3,5% είναι διατηρήσιμο για τα αμέσως επόμενα έτη και σχετικά δύσκολα για μια μακρύτερη περίοδο, αλλά είναι κάτι που άλλα κράτη - μέλη έχουν πετύχει.

Συνεπώς, εξήγησε ότι χρειάστηκαν μέτρα τριών μονάδων του ΑΕΠ: μια μονάδα από τις συντάξεις, μια μονάδα από το φορολογικό, 0,25% από το ΦΠΑ και 0,75% από μειώσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου και άλλες παραμετρικές μειώσεις.

“Όλα τα μέτρα είναι παραμετρικά”, είπε ο αξιωματούχος και σημείωσε ότι “για πρώτη φορά ζητάμε από τη χώρα να νομοθετήσει για τρία χρόνια και όχι απλά για το επόμενο έτος”, αλλά εξήγησε “αυτό ήταν θέμα αξιοπιστίας και ιδιοσυγκρασία του προγράμματος”.

Υπενθύμισε, δε, ότι η Ελλάδα είχε λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πέρσι το καλοκαίρι.

“Στα μέτρα δεν έχουμε υπολογίσει την απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τις προβλέψεις της συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές “συντηρητικές και προσεκτικές”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για τα έτη του προγράμματος 2015, 2016, 2017 και 2018 τα πρωτογενή έσοδα και οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι: 48 δισ. 47,8 δισ., 46,4 δισ., 45,4 δισ., και 47,3 δισ. 48 δισ. 47,1 δισ. 44,9 δισ., ενώ η εξέλιξη του ΑΕΠ -0,9 -0,5 +3,5 + 4,5.

Αντίστοιχα, το συνταξιοδοτικό θα συνεισφέρει με εξοικονόμηση 0,9% 1,4% 1,7% 1,9% 2,2% 3,0% 3,1% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2016 ως το 2020 και τα έτη 2025 και 2030 αντίστοιχα.

Επιπλέον, προβλέπονται κίνητρα για παραμονή στην εργασία.

“Πολύ σκληρό πρόγραμμα για τους νέους συνταξιούχους”, το χαρακτήρισε ο αξιωματούχος και τόνισε ότι οι παλιοί συνταξιούχοι δεν θα δουν την ονομαστική τους σύνταξη να μειώνεται”, θα την δουν να επαναυπολογίζεται με το νέο σύστημα και αν υπάρχει διαφορά, τότε η σύνταξη θα παγώνει μέχρι να ισοσταθμιστεί από τον πληθωρισμό.

Σε σχέση με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εξήγησε ότι αναμένεται να αποδώσει έσοδα 6 δισ. έως το 2018, και σε αυτό θα ενταχθούν εταιρίες του δημοσίου έως το τέλος του έτους, οι μετοχές των τραπεζών και τμήμα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Το διοικητικό του συμβούλιο θα είναι πενταμελές και ο πρόεδρος μαζί με ένα ακόμα μέλος θα διορίζονται από την Κομισιόν.

Τέλος, σε σχέση με τα capital controls o αξιωματούχος εξήγησε αυτό είναι μια απόφαση των ελληνικών αρχών, αλλά “θα πρέπει να το δουν συνετά για να μη υπάρξει φυγή κεφαλαίων”.

Σημείωσε δε ότι με τη συμφωνία για το χρέος, θα δημιουργηθούν και γι’ αυτό οι κατάλληλες συνθήκες.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news