facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ιδού οι πρόσφυγες... επενδυτές!

«Θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Δεν έχετε φάει καλύτερο σάντουιτς». Το πρώτο… φαστ φουντ της Ειδομένης έχει προσφυγική υπογραφή. Το έστησε ο Σάλεχ από τη Συρία σε μια ξύλινη αυτοσχέδια κατασκευή, προφυλαγμένη από νάιλον και τενεκέδες, πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό, και σερβίρει το καλύτερο φαλάφελ. Πρόσφυγες και μετανάστες σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές για να γευτούν τους τραγανούς ρεβιθοκεφτέδες του, τυλιγμένους περίτεχνα σε αραβική πίτα. Η τιμή τους, ανάλογα με την ποσότητα, από 1 έως 2 ευρώ.

«Θα πρέπει να πουλάει εκατοντάδες σάντουιτς κάθε ημέρα, αν κρίνω από τον κόσμο που συνωστίζεται μπροστά στον πάγκο του», λέει στη Realnews κάτοικος της περιοχής.

Λόγω, μάλιστα, της μεγάλης καταναλωτικής κίνησης, τον τελευταίο καιρό το «μαγαζί» εξελίχθηκε σε… πολυκατάστημα αφού δίπλα του έστησαν την πραμάτειά τους και η Ράιντα με τον Μαχμούτ που πωλούν από λαχανικά μέχρι τσιγάρα.

Χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να καταφέρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να πάρουν το εμπόριο της Ειδομένης στα χέρια τους. Οσοι διέθεταν κάποια χρήματα, ως άτυποι… επιχειρηματίες. Κάποιοι άλλοι έγιναν «υπάλληλοι» είτε ομοεθνών τους, είτε Ελλήνων που φροντίζουν να τους χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» για να γλιτώνουν την εφορία, αλλά και για να διεισδύουν πιο εύκολα στην προσφυγική αγορά.

Ο δρόμος που οδηγεί από τη διασταύρωση με το χωριό προς το camp της Ειδομένης θυμίζει πλέον… εμπορική λεωφόρο. Δεκάδες σκηνές έχουν μετατραπεί σε μαγαζάκια που πωλούν φρούτα, λαχανικά, αυγά, κονσέρβες, μπισκότα, κρουασάν, εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά. Οι «ιδιοκτήτες» αραδιάζουν τα προϊόντα τους, εν είδει βιτρίνας, στην πρόσοψη της σκηνής για να έχει ο καταναλωτής μια σαφή εικόνα των αγαθών που διαθέτουν προς πώληση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS




real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news